Cognitieve klachten meten met illusie-test

Onderzoekers wilden kijken of de sound-induced flash illusion (SiFi) test gebruikt kan worden om cognitieve beperkingen bij mensen met MS in kaart te brengen. Dit lijkt het geval te zijn.

De test

Cognitieve klachten meten met illusie-testBij deze SiFi-test krijgen mensen twee piepjes te horen. Tegelijk met het eerste piepje krijgen ze een flitsje te zien. Als de twee piepjes korter dan 150ms na elkaar te horen zijn, denken gezonde mensen dat ze ook twee flitsjes zien (terwijl dat er eigenlijk maar één is). Ouderen en mensen met bepaalde cognitieve klachten zien de illusie van twee flitsjes ook nog, als er meer tijd tussen de twee piepjes zit. Zij zijn dus gevoeliger voor deze illusie.

Het onderzoek

Naast 40 gezonde mensen lieten de onderzoekers ook 39 mensen met RR-MS en 16 mensen met PP-MS deze illusie-test doen. Mensen met MS bleken inderdaad ook gevoeliger voor deze illusie te zijn dan gezonde mensen. Mensen met PP-MS zagen de illusie van flitsjes zelfs nog als er drie keer zoveel tijd tussen de twee piepjes zat.

In het onderzoek is ook de mate van cognitieve beperking gemeten met een aantal neuropsychologische tests (o.a. geheugen, aandacht, etc.). Hoe groter de mate van cognitieve beperking was bij mensen met MS, des te vatbaarder waren zij voor de illusie van de SiFi-test.

Het resultaat

De onderzoekers zien deze SiFi-test als potentiele korte, goedkope, taal- en opleidingsonafhankelijke test om cognitieve beperkingen te meten bij mensen met MS.

Bron: Yalachkov Y, Bergmann HJ, Soydas D, Buschenlange C, Fadai Motlagh LY, Naumer MJ, Kaiser J, Frisch S, Behrens M, Foerch C, Gehrig J; University Hospital Frankfurt, Goethe-University, Frankfurt am Main, Germany
Frontiers in Neurology 2019 Apr 12 [eCollection 2019]

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31031699

Nieuwsgierig naar deze sound-induced flash illusion (SiFi)test?
Kijk op llusionsindex.org/i/sound-induced-flash en doe zelf de test!

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Wat zegt dit over de test,
    Kunnen we nog dingen bij leren,
    Slimmer worden?

    Als dat zo is wil ik graag hier meer van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *