Cladribine-gebruik vergeleken met andere orale remmers

Een internationale groep van onderzoekers vergeleek verschillende orale MS-medicijnen (zowel eerste- als tweedelijns). Cladribine-gebruikers leken beter af te zijn qua therapietrouw, jaarlijkse relapse rate en tijd tot eerste schub.

cladribineCladribine (Mavenclad®) is een tweedelijns medicijn dat sinds 2018 wordt gebruikt bij de behandeling van zeer actieve RRMS. De arts schrijft dit voor bij een hoge ziekteactiviteit of wanneer andere medicijnen onvoldoende effect hebben. Cladribine is beschikbaar in tabletvorm en wordt in kuurvorm gedurende een paar weken in twee jaar ingenomen.

Bij een internationale studie keek men onlangs naar de effectiviteit van cladribine in vergelijking tot de andere orale MS-medicijnen fingolimod (Gilenya®), dimethylfumaraat (Tecfidera®) en teriflunomide (Aubagio®).

Het onderzoek

Voor de vergelijking van de verschillende medicijnen werd met terugwerkende kracht in de internationale MSBase Registry gekeken. Dit is een grote, internationale database met real world gegevens (bijvoorbeeld verzameld tijdens controles van mensen met MS bij de neuroloog). Onderzoekers bekeken de gegevens van mensen met MS die tussen 2018 en 2021 met cladribine-, fingolimod-, dimethylfumaraat- of teriflunomide-tabletten gestart waren. In die studiegroep gebruikten 633 mensen met MS cladribine-tabletten, 1.195 fingolimod, 912 dimethylfumaraat en 735 teriflunomide.

Resultaten

Gebruikers van fingolimod, dimethylfumaraat en teriflunomide wisselden 4, 7 en 6,5 keer vaker naar een ander medicijn dan gebruikers van cladribine. Mensen die cladribine gebruikten, hadden een jaarlijks aantal terugvallen van 0,09 tegenover 0,15 bij fingolimod-gebruikers (40% vermindering). Vergeleken met de dimethylfumaraat-gebruikers was de vermindering 33% en met de teriflunomide-gebruikers 47%, hoewel het aantal schubs per jaar dus bij alle medicijnen laag was.

De tijd tot de eerste schub na de medicijnstart was ook beter bij de cladribine-gebruikers: bij hen was de tijd tot eerste schub 40%, 42% en 67% langer dan bij de fingolimod-, dimethylfumaraat- en teriflunomide-gebruikers.

Conclusie

Cladribine-gebruikers hielden het medicijngebruik gemiddeld beter vol dan fingolimod-, dimethylfumaraat- en teriflunomide-gebruikers en ook het jaarlijkse aantal terugvallen en tijd tot eerste schub bleek gunstiger te zijn bij de cladribine-gebruikers.

Bron: T. Spelman et al; MSBase Study Group; Multiple Sclerosis 2022 Nov 26 [Online ahead of print] Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36433775/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *