De breedtegraad waarop mensen met MS wonen, beïnvloedt de leeftijd waarop MS voor het eerst tot uiting komt.

Onderzoekers uit 21 verschillende landen hebben hun krachten gebundeld om te onderzoeken welke factoren invloed hebben op de leeftijd waarop patiënten MS ontwikkelen. Zij vonden dat per 10° hogere breedtegraad, mensen gemiddeld 10 maanden eerder MS-symptomene vertoonden.

Uit een gezamenlijke MS-database selecteerden de wetenschappers de gegevens van ruim 22.000 mensen met MS van minstens 16 jaar oud. Zij kwamen uit 21 verschillende landen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Australië. Om zo goed mogelijk te kunnen vergelijken, zijn de gegevens vooral uit onderzoekscentra met een Europese achtergrond gehaald.

Per onderzoekscentrum werd de breedtegraad en de hoeveelheid UV-B straling (die vitamine D aanmaak stimuleert) in de winter berekend. De leeftijd waarop iemand MS ontwikkelde, definieerden de onderzoekers in deze studie als het jaar waarin het eerste symptoom van MS werd vastgelegd.

De gemiddelde leeftijd waarop de mensen in deze groep hun eerste MS-symptoom kregen, was 32 jaar. De mensen die op de hogere breedtegraden (50.0-56.0°, waaronder Nederlanders op 51.6°) woonden, hadden 1,9 jaar eerder hun eerste MS-symptomen dan de patiënten op lagere breedtegraden (19.0-39.9°).

Elke 10° die mensen hoger woonden, resulteerde in ongeveer 10 maanden vroegere uiting van MS. Dezelfde uitkomst vonden de onderzoekers met betrekking tot blootstelling aan zonlicht. In landen waar minder blootstelling aan zonlicht mogelijk is, kregen zij eerder hun eerste MS-symptomen.

De geboortemaand of het geboorteseizoen had geen invloed op de leeftijd waarop MS tot uiting kwam. Verder bleken de vrouwen met MS gemiddeld 5 maanden eerder hun eerste symptomen te vertonen dan mannen. Mensen met een progressieve variant van MS kregen hun eerste symptoom gemiddeld 9 jaar later dan mensen met de relapsing remitting variant.

De onderzoekers concluderen dat in landen op een hogere breedtegraad en/of met minder zonlicht de eerste MS-symptomen eerder tot uiting komen dan in landen op een lagere breedtegraad en/of met meer zonlicht.

Ze noemen ook het hogere percentage Epstein-Barr virus besmettingen op hogere breedtegraden als factor die van invloed kan zijn op de vroegere ontwikkeling van MS. De leeftijd waarop iemand MS ontwikkelt, zou van invloed kunnen zijn op de ernst van de ziekte op latere leeftijd. Daarom zouden omgevingsfactoren als breedtegraad of zonlicht volgens de onderzoekers hierin een belangrijke rol kunnen spelen.

Bron: C. Tao e.a., MS Base Study Group
Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2016 Nov 3 [Epub ehead of print]

Samenvatting: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27810919

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.