Eén van de eerste stappen bij het ontstaan van een nieuwe ontstekingsplek in de hersenen van mensen met MS is het binnentreden van ontstekingscellen vanuit de bloedbaan het hersenweefsel in.

De bloed-hersenbarrière, de wand van de bloedvaten in de hersenen, laat onder normale omstandigheden geen cellen passeren. De cellen van de bloed-hersenbarrière blijken bij MS echter een actieve rol te spelen bij het binnenlaten van de ontstekingscellen. Dat schrijven Melissa Lopes Pinheiro en collega’s in een artikel dat onlangs gepubliceerd is in het blad eLife.

Lopes Pinheiro laat in haar onderzoek zien dat hersen-endotheelcellen in staat zijn om hersenmateriaal , myeline, op te nemen en in het bloedvat aan te bieden aan ontstekingscellen. Deze specifieke ontstekingscellen, T-cellen, herkennen dit als lichaamsvreemd en treden de hersenen binnen om daar de myeline op te ruimen. Echter, myeline is niet lichaamsvreemd. Myeline is de beschermlaag om zenuwen en zorgt ervoor dat signalen snel van en naar de hersenen vervoerd worden. Door de ontsteking die ontstaat in de hersenen, ontstaan symptomen die kenmerkend zijn voor MS.

Door de ontdekking van Lopes Pinheiro kan er met nieuwe ogen gekeken worden naar therapieën die voorkómen dat ontstekingscellen de hersenen van mensen met MS in gaan, waardoor minder schade wordt aangericht en klachten worden verminderd.

Figuur: Lopes Pinheiro

Afbeelding 1: De beschermlaag rondom zenuwen (myeline) raakt bij MS beschadigd.

Afbeelding 2: De cellen die de binnenkant van de bloedvaten in de hersenen bekleden (hersenendotheelcellen) kunnen de myeline opeten en vervolgens in het bloedvat aan ontstekingscellen presenteren.

Afbeelding 3: Ontstekingscellen (T-cellen) in een bloedvat hechten daardoor aan de endotheelcellen en vervolgens treden ze het hersenweefsel binnen. Een nieuwe ontstekingsplek (laesie) in de hersenen van iemand met MS is begonnen.
Figuur: Lopes Pinheiro

Artikel: Internalization and presentation of myelin antigens by the brain endothelium guides antigen-specific T cell migration, in eLife.

Op 14 april van dit jaar promoveerde Melissa Lopes Pinheiro op dit onderwerp aan de VU: MS Onderzoek >> Proefschriften

Bron: VUmc.nl; zie ook http://dx.doi.org/10.7554/eLife.13149; 26 juli 2016

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *