Nf-L is biomarker voor acute en chronische zenuwschade in vroege MS

De lichte ketens van neurofilamenten (Nf-L) zijn een veelbelovende biomarker voor schade aan de axonen bij mensen met vroege MS. Een grotere hoeveelheid van deze lichte ketens bij aanvang van de ziekte is een voorspeller voor het krimpen van de hersenen (hersenatrofie) binnen 2 jaar. Dit blijkt uit een gecombineerd Duits- Zwitsers onderzoek.

Bij beschadiging van de axonen (uitlopers van de zenuwen) wordt neurofilament (Nf-L) vrijgegeven in het hersenvocht. Het komt vervolgens in de bloedbaan.

Nf-L is een eiwit dat belangrijk is voor de vorm en stevigheid van de zenuwuitlopers. De onderzoekers wilden weten of de hoeveelheid van dit eiwit bij diagnose iets kan zeggen over het ziektebeloop.

Aan het onderzoek deden 74 mensen mee. Zij hadden recent de diagnose CIS of RRMS gekregen. 63 van hen waren nog niet behandeld. De onderzoekers bepaalden de hoeveelheid Nf-L in hun bloed met Single Molecule Array-technologie. Aan de hand van MRI-scans werd periodiek de zenuwschade in hun hersenen gemonitord.

Er bleek een significante correlatie te zijn tussen de hoeveelheid Nf-L in het bloed en de mate van zenuwschade in de hersenen. Bij mensen met een grotere hoeveelheid Nf-L bij 0-meting nam de zenuwschade in de loop der tijd sneller toe en krompen de hersenen sneller. Er was geen correlatie met leeftijd en score op de Expanded Disability Status Scale (EDSS). Door behandeling nam de hoeveelheid Nf-L in het bloed af.

Bron: Siller N, Kuhle J, Muthuraman M, Barro C, Uphaus T, Groppa S, Kappos L, Zipp F, Bittner S.
Department of Neurology and Focus Program Translational Neuroscience (FTN), Research Center for Immunotherapy (FZI), Rhine-Main Neuroscience Network (rmn2), University Medical Center of the Johannes Gutenberg University Mainz, Mainz, Germany;Neurologic Clinic and Policlinic and Departments of Medicine, Biomedicine and Clinical Research, University Hospital Basel, University of Basel, Basel, Switzerland.

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29542376

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *