Een groep onderzoekers uit Rochester, Amerika, heeft aangetoond dat stimulatie van beschadigde cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van myeline (oligodendrocyten) met een specifieke antilichaam zorgt voor remyelinisatie waardoor de axonen beschermd blijven van schade.

Myeline wordt aangemaakt door zogenaamde oligodendrocyten, en het myeline vormt een beschermlaag rondom de uitlopers van de zenuwcellen, ook wel axonen genoemd. De axonen zijn verantwoordelijk voor de geleiding van de signalen en zorgt er ook voor dat het centraal zenuwstelsel optimaal functioneert.

In MS worden deze signalen geblokkeerd door schade aan de myelineschede en de axonen. Het bijzondere is dat de beschadigingen aan de myeline zichzelf kunnen herstellen (remyelinisatie genoemd) bij begin van de ziekte. Echter, naarmate de ziekte vordert vind er weinig tot geen remyelinisatie meer plaats.

De onderzoekers hebben onderzocht hoe ze de schade aan de axonen kunnen voorkomen, vooral omdat deze schade blijvend is. Dit hebben ze uitgezocht in muizen met MS. Ze ontdekten dat een recombinante humane IgM antilichaam, rHIg22, kan binden aan levende oligodendrocyten en myeline, waardoor het remyelinisatie proces wordt bevorderd en de axonen beschermd blijven.

Ze hopen hiermee voldoende bewijs te hebben geleverd om axonschade te voorkomen en hopen dat het rHIg22 antilichaam ingezet kan worden als therapie. Echter, er dient hier nog meer onderzoek naar gedaan te worden omdat nog aantal vragen onbeantwoord blijven, zoals de vraag of deze behandelstrategie een permanente oplossing is.

Bron: Wootla B, Denic A, Watzlawik JO, Warrington AE, Rodriguez M. Department of Neurology, Mayo Clinic, Rochester, MN, USA. Mol Neurobiol. 2015 Sep 26.

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26409478

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *