Behandeling van actieve MS bij kinderen

De voornaamste conclusie van deze Duitse studie is dat een vroege start van de behandeling en het tijdig starten met Natalizumab (NTZ) of Fingolimod (FTY) een positief effect heeft op de verdere ontwikkeling van MS bij kinderen.

Voor dit onderzoek zijn historische data van kinderen onder behandeling bij een MS centrum in Duitsland gebruikt.

Van de in totaal 144 patiënten, bij wie MS is gediagnosticeerd tussen 2011 en 2015, voldeden 41,6 % aan de voor dit onderzoek gestelde criteria voor actieve MS.

In dit onderzoek is het effect bekeken van behandeling met NTZ of FTY  op, onder andere, het aantal relapses bij kinderen met MS. Ook zijn de effecten op de ontwikkeling van MS door een behandeling met NTZ of FTY vergeleken met de effecten van bestaande behandeling.

Afname aantal relapses

Van deze patiënten zijn 55 behandeld met NTZ en 23 met FTY. In deze groep is een belangrijke afname van het aantal relapses, een afname van het aantal nieuwe T2 laesies, zogenaamde “witte vlekken” op de MRI en een afname van het aantal door contrastvloeistof aangekleurde ontstekingen op de MRI geconstateerd.

Afname gemeten bij behandeling met Natalizumab en Fingolimod
Zeven patiënten stapten tijdens het onderzoek over van NTZ naar FTY. Deze patiënten ervoeren in die periode een toename in hun ziekte activiteit.

De patiënten die in 2005 zijn behandeld, zijn vergeleken met patiënten die in 2015 zijn behandeld, bij hen is een 46 % reductie van de frequentie van het aantal relapses gezien. Voor deze groep daalde de gemiddelde “Expanded Disability Status Scale”(EDSS) met 46 %.

De reactie van de in deze studie bestudeerde kinderen op behandeling met NTZ of FTY is vergelijkbaar, of soms zelfs beter, dan gezien bij volwassen patienten.

Bron: Huppke P, Huppke B, Ellenberger D, Rostasy K, Hummel H, Stark W, Brück W, Gärtner J
Department of Pediatrics and Pediatric Neurology, Department of Medical Statistics, Institute of Neuropathology University Medical Center Göttingen, Georg-August-Universität Göttingen, Göttingen, Germany; Children’s Hospital Datteln, Witten/Herdecke University, Witten, Germany.

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28933245

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *