Fingolimod lijkt veilig en doeltreffend te zijn voor mensen met MS in een klinische setting hoewel milde bijwerkingen kunnen optreden.

Het doel van deze studie was om het effect en de veiligheid van Fingolimod bij mensen met MS in Denemarken te testen. Hierbij werd de aandacht vooral gericht op bijwerkingen in de longen en het hart bij het begin van de behandeling. Behandelen met Fingolimod wordt in verband gebracht met vermindering van de hartslag en slechtere prikkelgeleiding naar de hartkamers.

De gegevens van de eerste 496 Denen die behandeld werden met Fingolimod werden geanalyseerd. Deze groep werd tenminste 3 maanden geobserveerd. In een subgroep van 204 mensen met MS werd gekeken naar bijwerkingen aan hart en longen die optraden bij de start van de behandeling.

De gemiddelde jaarlijkse terugval van alle deelnemers was 0.37.
0,22 bij de mensen die voor het eerst werden behandeld.
0,29 bij mensen die waren overgestapt van IFN-bèta of Copaxone naar Fingolimod en
0,46 na behandeling met natalizumab (Tysabri).

Van de 204 mensen van de subgroep moesten 8 mensen (3,9%) langer dan bedoeld gecontroleerd worden wegens hartproblemen (te trage hartslag of slechte prikkelgeleiding naar de hartkamers). Zij herstelden allemaal spontaan.

Twee mensen stopten met Fingolimod en 11 (5,4%) hadden last van ademhalingsproblemen. Van de mensen met ademhalingsproblemen stopten er twee met het gebruik van Fingolimod.

Bron: Voldsgaard, A., Koch-Henriksen, N., Magyari, M., Sellebjerg, F., Sorensen. P.S., & Oturai, A.B. (2017). Acta Neurologica Scandinavica, 135(1), 129-133.

Samenvatting: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27910101

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *