Er blijkt een correlatie te zijn tussen de hoeveelheid ijzer concentratie in bloed en de atrofie (hersenkrimping) van de hersenen van mensen met secondair progressieve MS (SPMS).

De onderzoekers hebben echter ook gevonden dat het innemen van extra ijzer (via bijvoorbeeld tabletten) niet helpt, omdat dit niet op dezelfde manier wordt afgebroken. Wel is door dit onderzoek het pathologische proces van atrofie van de hersenen een beetje beter te begrijpen.

Een belangrijke oorzaak van invaliditeit in de secundair progressieve MS (SPMS) is een progressieve hersenen atrofie, waarvan de oorzaak nog niet volledig is begrepen. Het doel van deze studie was om de eiwit biomarkers van atrofie van de hersenen in SPMS te identificeren.

In dit onderzoek zijn 2 jaar lang 140 mensen met SPMS gevolgd. De onderzoekers waren op zoek naar een eiwit in het bloed waarvan de concentratie samenhing met de hoeveelheid atrofie in de hersenen. Hiervoor werden zowel MRI-scans ondergaan als bloed afgenomen die dan in het lab werden onderzocht met een massa spectrometer laser.

De resultaten gaven aan dat hemoglobine, een eiwit met veel ijzer, het eiwit was wat dat een significante overeenkomst had met de mate van atrofie van de hersenen. Verder werd er ook bevestigd dat de abnormale hoeveelheid vrije hemoglobine significant correleert met de mate van atrofie van de hersenen. Er  bleek ook dat het innemen van ijzer niet zal zorgen voor een verbetering van de atrofie.
Bron: Lewin A, et al, Free serum haemoglobin is associated with brain atrophy in secondary progressive multiple sclerosis. Wellcome Open Res. 2016 Nov 15;1:10.

Samenvatting: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27996064

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *