Alemtuzumab heeft geen effect op laesies en witte stof in de hersenen

Bij mensen met MS die behandeld worden met alemtuzumab (Lemtrada) is in een periode van 2 jaar geen verandering te zien in ontstekingsgebieden (laesies) en de witte stof van de hersenen. Dit blijkt uit MRI-metingen van Canadese onderzoekers.

Aan het onderzoek deden 42 mensen mee met relapsingremitting MS die behandeld werden met alemtuzumab. Zij werden regelmatig onderzocht met behulp van MRI-scans, waarbij een aantal metingen werd verricht. Daarbij werd onder andere gekeken naar schade in ontstekingsgebieden (laesies) en in de witte stof van de hersenen. Dit zijn belangrijke factoren die bijdragen aan invaliditeit en progressie bij MS.

Uit de metingen van de onderzoekers bleek het volgende:

De myeline water fractie (MWF) en de concentratie van N-acetylaspartaat (NAA) in de neuronen / axonen in laesies of witte stof veranderde niet tijdens de behandelperiode van 2 jaar.

De parenchymale fractie in de hersenen (maat om hersenatrofie te meten) daalde tijdens het eerste jaar van de behandeling. Ook de dikte van de cortex en van het CC-gebied nam af. In het tweede jaar bleven deze drie waarden stabiel.

Bron: Vavasour IM, Tam R, Li DK, Laule C, Taylor C, Kolind SH, MacKay AL, Javed A, Traboulsee A
Department of Radiology and UBC MRI Research Centre, Canada/School of Biomedical Engineering.  Division of Neurology, Department of Medicine, Department of Pathology & Laboratory Medicine. Department of Physics & Astronomy, Department of Statistics, Division of Neurology, The University of British Columbia, Vancouver, BC, Canada.
Mult Scler. 2018 Apr 1:1352458518770085. doi: 10.1177/1352458518770085. [Epub ahead of print]

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29663845

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.