Alemtuzumab als medicatie tegen MS

Van medicatie wisselen is erg effectief als het gaat om het behandelen van MS. Alemtuzumab is een veelbelovend middel om Relapsing Remitting MS te behandelen. Vervolgonderzoek zou zich moeten richten op het bevestigen van de resultaten uit dit onderzoek en op het onderzoeken van de langetermijn effecten.

De deelnemers aan dit Duitse multi-center onderzoek hadden gemiddeld 12,9 jaar de diagnose MS en wisselden na gemiddeld 68 weken van fingolimod naar alemtuzumab.

In het jaar na de medicatie wisseling daalde het aantal terugvallen van 2.2 naar 0.34 en de EDSS score (Expanded Disability Status Scale; een score die de voortgang van de MS laat zien) stabiliseerde.

Van 23 deelnemers toonden MRI scans een afname in het groter worden van reeds aanwezige ontstekingen en er waren minder nieuwe ontstekingen in de hersenen.

Bijwerkingen van de medicatie die mensen ervoeren waren ernstige ontstekingen (2 personen) en fatale ontstekingen (1 persoon). Er is een efficiënte behandeling nodig bij RRMS om het immuunsysteem zo sterk te krijgen dat er geen ziekteactiviteit zichtbaar is.

De behandeling van het immuunsysteem heet immunomodulatie. Deze behandeling stimuleert goede elementen van het immuunsysteem en remt negatieve elementen van het immuunsysteem af.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat alemtuzumab en fingolimod goed zijn in de behandeling van MS. Echter, door bijwerkingen of doorbraak van de MS bij fingolimod is langetermijn behandeling door middel van deze medicatie vaak niet mogelijk en dan moet er van medicatie worden gewisseld.

In het huidige onderzoek is klinische en MRI informatie van 50 mensen met RRMS uit grote MS centra in Duitsland welke van medicatie gewisseld waren (van fingolimod naar alemtuzumab) bekeken.

Bron: Huhn, K. et al. (2018). Alemtuzumab as rescue therapy in a cohort of 50 relapsing-remitting MS patients with breakthrough disease on fingolimod: a multi-center observational study. Journal of Neurology, epub. doi:10.1007/s00415-018-8871-2

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29696498

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.