aHSCT standaard invoeren bij RRMS

Italiaanse onderzoekers stellen dat aHSCT (stamceltransplantatie) standaard aan mensen met zeer actieve RRMS tegelijkertijd met de tweedelijns ziektevertragende middelen (DMD’s) moet worden voorgesteld. Dit in plaats van te worden gezien als een laatste redmiddel na het mislukken van alle andere beschikbare behandelingen.

aHSCT standaard invoeren bij RRMSAutologe hematopoïetische stamceltransplantatie (aHSCT) wordt al meer dan 20 jaar gebruikt bij de behandeling van zeer actieve multiple sclerose (MS). Het is bewezen uiterst effectief te zijn bij mensen met RRMS (Relapsing Remitting MS) die niet reageren op ziekte vertragende medicijnen.

Zo kent AHSCT hogere percentages van het stilstaan van de ziekte (NEDA) dan die met andere DMD’s wordt bereikt. Maar er zijn ook grotere korte termijn risico’s van aHSCT bekend die het gebruik daarvan verhinderen.

Richtlijnen

In de 2019 bijgewerkte EBMT- en ASBMT-richtlijnen, die het klinische bewijs van aHSCT bij MS beoordelen, wordt de aHSCT-indicatie voor zeer actieve RRMS aangescherpt van “klinische optie” naar “standaard”.

Dit besluitvormingsproces vereist een nauwe samenwerking tussen transplantatie-hematologen en neurologen. Daarnaast is ook een grondige afweging van de risico’s en baten van aHSCT en alternatieve behandelingen vereist.

Daarom wordt voor het proces van besluitvorming en toestemmingverlening door de cliënt, een gestandaardiseerd protocol voorgesteld.

Bron: Antonio Bertolotto, Serena Martire, Luca Mirabile, Marco Capobianco, Marco De Gobbi, Daniela Cillon I,
Neurol Ther. 2020 Jun 16

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32548740

 

Meer lezen?

  • Voorlopig geen nieuw Nederlands aHSCT-standpunt: MS Vereniging Nederland heeft – voorlopig – bot gevangen bij haar dringende oproep aan de Nederlandse neurologen om het terughoudende standpunt over autologe Hematopoëtische Stamceltransplantatie (aHSCT) voor MS-patiënten te laten varen. (23-12-2019)
  • aHSCT geen Haarlemmerolie | Column Jan van Amstel
    Alle wetenschappelijke onderzoeken van de afgelopen tientallen jaren ten spijt is de ziekte MS tot nog toe helaas niet te genezen. Zelfs de enkelen die in aanmerking komen voor ‘non-myeloablatieve autologe hematopoietische stamceltransplantatie’, beter bekend onder de afkorting AHSCT, hebben die garantie niet. Maar voor die enkelen is het van groot belang als AHSCT ook in het behandelpakket komt te zitten in Nederland.
  • Coronavirus stagneert medische onderzoeken met MS-patiënten (19-03-2020)

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *