Recent onderzoek toont aan dat MS mogelijk ontstaat door afsterven van oligodendrocyten, zenuwcellen die de myelineschede vormen waardoor zenuwuitlopers in ruggenmerg en hersenen worden beschermd. Dit zou betekenen dat MS niet door externe factoren (virussen, bacteriën, toxines) wordt veroorzaakt, maar in het zenuwstelsel zelf begint. Hoe dit gebeurt is nog niet duidelijk.

University_of_ChicagoEen wetenschapsteam van de Universiteit van Chicago probeert het antwoord op deze vraag te vinden. Daartoe is een nieuw genetisch gemodificeerd muismodel voor MS gemaakt, specifiek gericht op oligodendrocyten en beïnvloeding van het afsterven ervan.

De onderzoekers zagen dat afsterven van deze cellen leidde tot vernietiging van de myelineschede in het MS-muismodel. Het loopvermogen van de muizen ging – net als bij personen met MS – achteruit.

Na herstel van de myelineproductie konden de muizen weer lopen. Na 30 weken werd geconstateerd dat de ziekte bij de muizen was teruggekeerd met uitgebreid myeline- en axonaal verlies en gepaard met een toename van afweercellen in het CZS en MOG (myeline oligodendrocyt eiwit) – specifieke afweercellen in het lymfestelsel van de muizen.

Overdracht van de afweercellen van de genetisch gemodificeerde muizen naar naïeve ontvangers had op ontsteking van de witte stof in het zenuwstelsel lijkende neurologische afwijkingen tot gevolg.

De onderzoekers ontdekten echter ook dat door toepassing van speciaal ontwikkelde nanodeeltjes het proces van afsterven van zenuwcellen kon worden tegengaan. Hun doelstelling is nu om deze nanodeeltjes zodanig verder te ontwikkelen dat zij ook in klinische tests op mensen kunnen worden toegepast.

Volgens de leiders van het onderzoek is dit de eerste studie die aantoont dat MS door afsterven van zenuwcellen kan ontstaan en niet, zoals eerst werd aangenomen, alleen door factoren van buitenaf wordt veroorzaakt.
Het muismodel biedt mogelijkheden voor het testen van nieuwe therapieën om de voortgang van de ziekte MS af te remmen of te voorkomen.

Bron: Paddock, C., Podojil JR, McCarthy DP, Miller SD, Popko B
Department of Neurology, The University of Chicago Center for Peripheral Neuropathy, The University of Chicago, Chicago, Illinois, USA., Department of Microbiology-Immunology and Interdepartmental Immunobiology Center, Northwestern University Feinberg School of Medicine, Chicago, Illinois, USA.
Nat Neurosci. 2016 Jan;19

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26656646

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *