Warning: ltrim() expects parameter 1 to be string, array given in /home/customer/www/msweb.nl/public_html/wp-includes/formatting.php on line 4415
Warning: Waarschuwing: wp_strip_all_tags verwacht dat parameter #1 ($text) een string, array gegeven is. in /home/customer/www/msweb.nl/public_html/wp-includes/formatting.php on line 5453
Recent onderzoek toont aan dat MS mogelijk ontstaat door afsterven van oligodendrocyten, zenuwcellen die de myelineschede vormen waardoor zenuwuitlopers in ruggenmerg en hersenen worden beschermd. Dit zou betekenen dat MS niet door externe factoren (virussen, bacteriën, toxines) wordt veroorzaakt, maar in het zenuwstelsel zelf begint. Hoe dit gebeurt is nog niet duidelijk.
Een wetenschapsteam van de Universiteit van Chicago probeert het antwoord op deze vraag te vinden. Daartoe is een nieuw genetischErfelijk, de erfelijkheid betreffend. Meer... gemodificeerd muismodel voor MS gemaakt, specifiek gericht op oligodendrocyten en beïnvloeding van het afsterven ervan.
De onderzoekers zagen dat afsterven van deze cellen leidde tot vernietiging van de myelineschede in het MS-muismodel. Het loopvermogen van de muizen ging – net als bij personen met MS – achteruit.
Na herstel van de myelineproductie konden de muizen weer lopen. Na 30 weken werd geconstateerd dat de ziekte bij de muizen was teruggekeerd met uitgebreid myeline- en axonaal verlies en gepaard met een toename van afweercellen in het CZS en MOG (myelineVetachtige, witte stof die in de vorm van de zogenaamde myelineschede de zenuwvezels isolerend omhult. De myeline draagt bij tot een efficiënte zenuwgeleiding; bij myelinebeschadiging, zoals bij MS, loopt de zenuwgeleiding mank of is ze zelfs afwezig. Dit kan leiden tot diverse symptomen. Meer... oligodendrocyt eiwiteen chemische stof, die is opgebouwd uit een aaneenschakeling van kleine moleculen (aminozuren. Die bevatten als kenmerk alle stikstof. Van die aminozuren zijn er 20 verschillende. De volgorde waarin ze aan elkaar geknoopt worden is geregeld vanuit de kernen van de cellen volgens een daarin opgeslagen vaste volgorde van 4 stoffen, de 'basen'. De volgorde waarin de basen aan elkaar geknoopt zijn is dus bepalend voor de samenstelling van een eiwit. Zo'n streng basen vormt samen een molecuul DNA. Het bevindt zich in één van de kernlissen in de kern -zie chromosomen. Een hoofdtaak van eiwitten is het regelen van de stofwisseling - zie enzymen. Eiwitten kunnen ook dienen als bouwmateriaal voor het lichaam. Ze maken dan onderdeel uit van de stofwisseling. Meer...) – specifieke afweercellen in het lymfestelsel van de muizen.
Overdracht van de afweercellen van de genetisch gemodificeerde muizen naar naïeve ontvangers had op ontsteking van de witte stofEen in de biochemie vóórkomende natuurlijke en scherp te onderkennen en te beschrijven chemische stof, bijvoorbeeld het aminozuur alanine (C3NO2H8), glucose (C6O6H12) als bestanddeel van glycogeen enz. enz. Meer... in het zenuwstelsel lijkende neurologische afwijkingen tot gevolg.
De onderzoekers ontdekten echter ook dat door toepassing van speciaal ontwikkelde nanodeeltjes het proces van afsterven van zenuwcellen kon worden tegengaan. Hun doelstelling is nu om deze nanodeeltjes zodanig verder te ontwikkelen dat zij ook in klinische tests op mensen kunnen worden toegepast.
Volgens de leiders van het onderzoek is dit de eerste studie die aantoont dat MS door afsterven van zenuwcellen kan ontstaan en niet, zoals eerst werd aangenomen, alleen door factoren van buitenaf wordt veroorzaakt.
Het muismodel biedt mogelijkheden voor het testen van nieuwe therapieën om de voortgang van de ziekte MS af te remmen of te voorkomen.
Bron: Paddock, C., Podojil JR, McCarthy DP, Miller SD, Popko B
Department of Neurology, The University of Chicago Center for Peripheral Neuropathy, The University of Chicago, Chicago, Illinois, USA., Department of Microbiology-Immunology and Interdepartmental Immunobiology Center, Northwestern University Feinberg School of Medicine, Chicago, Illinois, USA.
Nat Neurosci. 2016 Jan;19
Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26656646
Dit bericht heeft 0 reacties