Italiaanse onderzoekers hebben micro RNA (miRNA) onderzocht in het bloed van MS patiënten en deze vergeleken met die van controles. Ze vonden verlaagde niveaus van verschillende miRNAs en een correlatie van deze niveaus met klinisch functioneren.

Micro RNAs zijn deeltjes die een belangrijke rol spelen bij het regelen van bepaalde processen in het lichaam. Veranderingen in deze miRNAs zijn eerder in verband gebracht met auto-immuunziekten zoals MS.

Italiaanse onderzoekers vonden dat verschillende miRNAs (miR-15b, miR-23a en miR-223) in MS patiënten lager waren dan bij controles. Er werd ook een directe correlatie gevonden tussen miRNA niveaus en EDSS score van PPMS patiënten. Om te kijken of de resultaten inderdaad klopten, onderzochten de onderzoekers nog twee onafhankelijke groepen MS patienten. Ook in deze twee groepen bleek het niveau van deze miRNAs verlaagd. De onderzoekers denken dat verlaagde niveaus van deze miRNAs mogelijk resulteren in een over-expressie (overactiviteit) van bepaalde genen die betrokken zijn bij MS.

Concluderend vonden de onderzoekers bij MS patienten lagere niveaus van verschillende miRNAs in vergelijking met controles. Deze lage niveaus waren geassocieerd met EDSS score. Het in kaart brengen van dit soort miRNAs is belangrijk voor het vinden van nieuwe biomarkers voor MS.

Bron:
Fenoglio C, Ridolfi E, Cantoni C, De Riz M, Bonsi R, Serpente M, Villa C, Pietroboni AM, Naismith RT, Alvarez E, Parks BJ, Bresolin N, Cross AH, Piccio LM, Galimberti D, Scarpini E. Decreased circulating miRNA levels in patients with primary progressive multiple sclerosis. Mult Scler. 2013 Dec;19(14):1938-42. doi: 10.1177/1352458513485654.

Samenvatting:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24277735