Ademhalingstraining bij MS

Bij MS kan de aansturing van de ademhalingsspieren zijn aangetast, waardoor in- en uitademen moeizamer kan gaan. Ook praten kan dan erg vermoeiend zijn. In de Verenigde Staten hebben onderzoekers gekeken of ademhalingstraining (blijvend) verbetering kan opleveren.

Aan het onderzoek deden 36 mensen met vergevorderde MS uit een verblijfscentrum voor neurologische ziekten mee. Hun gemiddelde leeftijd was 60,5 jaar. Zij waren niet mobiel en hadden een gemiddelde EDSS-score van 8.5.

Tien weken lang trainden de deelnemers dagelijks met de Threshold Inspiratory Muscle Trainer (IMT): een apparaatje, met daarin een weerstand, waarmee de ademhalingsspieren getraind kunnen worden. Per dag deden zij 3 sets van 15 herhalingen. De weerstand van het apparaat werd wekelijks opgehoogd, als dit haalbaar was.

De druk van de inademing (maximum inspiratory pressure (MIP) en de druk van de uitademing (maximum expiratory pressure (MEP) werden van te voren, na 5 weken training en na 10 weken training gemeten. Vervolgens deden de onderzoekers 4 en 8 weken na het beëindigen van de training nog extra metingen.

Voorafgaand aan de training waren de gemiddelde MIP en MEP van de deelnemers 33,2% en 23,5% van ‘normale waarden’. Door de training was de gemiddelde MIP-waarde na 5 weken gestegen naar 38,9% en na 10 weken naar 39,6% van de ‘normale waarden’. Acht weken na het beëindigen van de training, was dit effect nog steeds behouden. Aan de MEP-waarden waren geen significante veranderingen gemeten.

Na een 10-weekse training kan de inademingskracht van mensen met MS dus verbeterd worden. Deze verbetering houdt in ieder geval 8 weken na het stoppen van de training aan.

Bron: Huang MH, Fry D, Doyle L, Burnham A, Houston N, Shea K, Smith H, Wiske L, Goode J, Khitrik E, Kolanda M; USA
Multiple Sclerosis and Related Disorders 2019 Nov 1 [Epub ahead of print]

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31707233

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.