Aanwijzingen voor risico op vallen

Vallen is een veelvoorkomend probleem bij mensen met multiple sclerose (MS), zelfs als zij geen handicap hebben. Het maken van een plan om vallen te voorkomen is daarom ook al in een vroeg stadium een vereiste bij de behandeling van de ziekte. Behandelaars en onderzoekers kunnen de ABC-scale, MSWS-12 en TUG-test gebruiken om te bepalen wie een hoger risico op vallen loopt.

Risico op vallen MS OnderzoekMensen met multiple sclerosis vallen regelmatig en dit kan leiden tot blijvende schade, vooral bij mensen die al beperkingen hebben. Er is echter maar weinig informatie over het vallen van mensen met MS zonder handicaps, en welke factoren hierbij een rol spelen. Deze studie onderzoekt daarom hoe vaak dit voorkomt en naar de oorzaken van het vallen bij mensen met MS zonder handicap.

Het onderzoek

104 mensen met MS zonder handicap (EDSS ≤ 1,5) deden mee aan dit onderzoek dat diverse terreinen besloeg. De resultaten bestonden uit de scores op de Timed 25-Foot Walk (T25FW), 6 Minuten Wandeltest (6MWT), Timed Up and Go Test (TUG), Multiple Sclerosis Walking Scale (MSWS-12), Single Leg Stance Test (SLS), Activities-Specific Balance Confidence Scale (ABC), Symbol Digit Modalities Test (SDMT), Modified Fatigue Impact Scale (MFIS) en de Beck Depression Inventory-II (BDI-II). Daarnaast werd het aantal keren dat men viel in de voorgaande 3 maanden vastgelegd. (Onderaan deze tekst staat een korte uitleg van de gebruikte testen.)

Resultaten en conclusie

25% van de deelnemers was minimaal eenmaal gevallen in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek. De TUG en MSWS-12-scores waren aanzienlijk hoger bij de mensen die gevallen waren dan bij diegenen die niet gevallen waren. Verder hadden deze mensen een duidelijk lagere ABC-score. Stijgende TUG en MSWS-12-scores en dalende ABC-scores hadden een duidelijke relatie met de kans op een val, rekening houdend met de EDSS-score.

Verklaring Testen

  • Timed 25 foot walk (T25FW) is een test die de loopsnelheid meet over een parcours van 25 feet (circa 7,62 meter).
  • Timed Up and Go (TUG) is de tijd die je nodig hebt om op te staan uit een stoel, 3 meter comfortabel (energetisch meest efficiënt) te lopen, om te keren, weer terug te lopen en te gaan zitten.
  • MS Walking Scale-12 (MSWS-12) is een test die het loopvermogen meet. Je vult een vragenlijst (twaalf vragen) in over MS en over hoe het lopen in de afgelopen twee weken is gegaan.
  • Single Leg Stance (SLS) is een test die meet hoe lang je met of zonder ogen dicht op een been kan staan.
  • Activities-Specific Balance Confidence (ABC) Scale is een vragenlijst bestaande uit 16 items. Per item/activiteit dien je aan te geven hoeveel vertrouwen je erin hebt dat je bij het uitvoeren ervan niet valt of je evenwicht verliest.
  • SDMT is een test waarmee de geheugen-/verwerkingssnelheid wordt gemeten. De ‘verwerkingssnelheid’ is de snelheid waarmee je informatie opneemt en erop reageert.
  • De Modified Fatigue Impact Scale (MFIS) wordt gebruikt als meetinstrument om de mate van vermoeidheid vast te stellen.
  • De BDI-II-NL-R is een korte zelfrapportagevragenlijst voor het meten van de ernst van depressie bij volwassenen en adolescenten ouder dan 13 jaar.

Bron: Abasiyanik Z, Kahraman T, Ertekin O, Baba C, Ozakbas S; Turkey
Multiple Sclerosis and Related Disorders 2021 Jan 18 [Online ahead of print]

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33493789/

Meer lezen?

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.