MS Onderzoek: Aangezichtspijn bij MS

Er is een tekort aan goede studies naar effectiviteit van behandelingen van aangezichtspijn bij mensen met MS. Hierdoor blijkt het onmogelijk om een standaard behandelingsplan op te stellen.

Mensen met MS die last hebben van aangezichtspijn (trigeminusneuralgie) worden vaak behandeld met medicatie of een operatie. Er leek echter weinig bewijs te zijn dat zulke behandelmethodes echt leiden tot pijnvermindering. Onderzoekers uit Engeland doken daarom in de medische literatuur. Het doel: duidelijk krijgen hoe effectief de verschillende behandelmethodes zijn.

De onderzoekers doorzochten bestaande databases waarin medische onderzoeken van tientallen jaren zijn opgeslagen. Er werden strenge eisen gesteld aan het onderzoek dat werd meegenomen in de analyse. Er bleken echter maar weinig studies van dergelijke kwaliteit te bestaan: 10 studies naar therapie met medicijnen en 26 studies naar operatieve ingrepen bij aangezichtspijn. Dit zijn studies met tenminste 10 patiënten en tenminste een 2 jaar follow-up.

Helft van de mensen opnieuw pijn

Alle types van operatieve ingrepen bleken relatief slechte resultaten te boeken bij mensen met MS. Binnen 2 jaar kregen 50% van de mensen opnieuw last van aangezichtspijn. Deze mensen hadden verdere operatieve ingrepen nodig om pijn vrij te worden. Er blijkt daarnaast weinig bewijs te zijn dat een therapie met medicijnen effect heeft op aangezichtspijn bij mensen met MS. Daarom zou een voorkeur uit kunnen gaan naar een vroegtijdige operatieve behandeling.

Op basis van de huidige kennis blijkt het onmogelijk om een definitief behandelplan te adviseren voor aangezichtspijn bij mensen met MS. Zowel medicatie als operatieve ingrepen kunnen wat pijn wegnemen, maar bij mensen met MS werkt dit minder goed dan bij andere mensen met aangezichtspijn. Meer onderzoek van hoge kwaliteit is nodig om een goed therapie advies te kunnen geven.

Bron: J.M. Zakrzewska, J.H. Wu, T. Brathwaite; School of Dentistry, University of Leeds, Verenigd Koninkrijk; Oral & Maxillifacial Surgery Department, Eastman Dental Hospital, London, Verenigd Koninkrijk.A systematic review of the management of trigeminal neuralgia in patients with multiple sclerosis. World Neurosurgery, 30 December 2017.

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29294398

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.