4-AP gaat ook verlies van neuronen tegen

Meerdere studies hebben aangetoond dat chronische klachten bij MS gelinkt kunnen worden aan het verlies van neuronen, ook wel afbraak van hersenen en zenuwweefsel.
Het middel 4-aminopyridine (4-AP) kan worden gebruikt om de klachten te verminderen, omdat het o.a. de geleiding van de zenuwimpuls verbetert. Deze recente studie laat ook zien dat 4-AP het verlies van de neuronen tegengaat.

De onderzoekers hebben deze vermindering van klachten eerst gevonden door te kijken naar experimentele modellen met optische neuritis en oogzenuw schade. Zij gebruikten daarvoor de optische coherentietomografie en keken naar de visuele functietests en histologische beoordeling.

De effecten bleken niet te komen door ontstekingsremmer of door retinale ganglioncellen (cellen in het netvlies). Echter, de histologische en in vitro experimenten duiden er op dat 4-AP zorgt voor een stabilisatie van myeline- en oligodendrocyt-voorloopcellen. Stabilisatie van deze cellen zorgt voor de minder geactiveerde T-cellen, waardoor minder verlies van de neuronen ontstaan.

De onderzoekers zagen ook dat gebruik van 4-AP in combinatie met fingolimod voor extra stabilisatie zou kunnen zorgen.

Ook hebben de onderzoekers in vivo gekeken naar het effect van 4-AP. Zij hebben de optische coherentietomografie scans van mensen met MS die worden behandeld met 4-AP (N = 52) en een controle groep (N = 51) met elkaar vergeleken. In de groep van mensen met MS is er vermindering van neuronenverlies in het netvlies waargenomen.

Deze resultaten duiden erop dat 4-AP naast klachtenvermindering ook verlies van de neuronen tegen gaat.

De onderzoekers gaan nu een prospectieve klinische studie opzettenwaarbij visuele functie en retinale structuur mee worden genomen. Hiermee willen zij meer inzicht krijgen in de functie van 4-AP bij mensen met MS.

Bron:  Michael Dietrich et al, Brain 2020 Apr 1
Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32293668/

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Ik heb MS en Artrose maar jullie mogen alles uitproberen qua medicijn …

    Als ik er naar van word stop ik gewoon !

    Mvg, Esther

  2. Dit klinkt mij als muziek in de oren! Na de diagnose PPMS slik ik nu al 3 jaar Fampyra. Hoe lastig is het om te meten wat een medicijn voor je doet, als je ziekte progressief is! Ik heb in die drie jaar tijd al twee keer een serieuze testperiode ingelast om mezelf en de werking te beproeven. Ik ondervond dat ik zonder Fampyra echt veel minder waard dan met. Maar met deze onderzoeksresultaten voel ik me nog zekerder! Heel fijn dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.