
Overzicht Onderzoeksartikelen
Onze MS onderzoeks-redactie kiest wekelijks enkele Engelstalige artikelen uit Pubmed om te vertalen naar het Nederlands. De door onze vrijwilligers vertaalde samenvattingen lees je hieronder. PubMed is een via het internet vrij toegankelijke databank met referenties naar medisch wetenschappelijke artikelen.
Vroege klachten en SPMS
19 september 2023
Onderzoek | Relapsing remitting multipe sclerose (RRMSRelapsing Remitting Multiple Sclerose (RRMS) is een vorm van MS, waarbij perioden met klachten worden afgewisseld door perioden van geheel of gedeeltelijk herstel. Meer...) met veel vroege ziekteklachten geeft een hoger risico op het ontwikkelen van secondair progressieve multiple sclerose (SPMSSecundair Progressieve MS (SPMS) Vorm van MS waarin (bijna) geen aanvallen meer voorkomen, maar lichaamsfuncties wél beschadigd kunnen raken. Meer...). Maar het verloop van de SPMS in deze groep is niet ernstiger.
Cognitieve therapie tegen moeheid werkt ook online
12 september 2023
Onderzoek | Amsterdams onderzoek heeft uitgewezen dat een cognitieve behandeling tegen MS-vermoeidheid heel goed gedeeltelijk online kan plaatsvinden. Door niet alle sessies face-to-face op locatie te laten plaatsvinden, kan dit veel tijd en inspanning schelen.
Spraakstoornissen en ernst MS
22 augustus 2023
Onderzoek | Het spraakprofiel bij mensen met MS is milde dysartrieuitspraakstoornis, slechte articulatie bij het spreken te wijten aan het niet goed functioneren van de spieren. De oorzaak van dysartrie is vaak de ontstane schade aan het centraal zenuwstelsel of aan een perifere motorische zenuw. Meer..., met een afname op het gebied van respectievelijk de fonatieHet produceren van geluid door middel van strottenhoofd en stembanden. Fonatie vormt samen met articulatie de voorwaarde tot spreken. De grondtoon die door fonatie wordt voortgebracht, wordt door articulatie omgevormd tot spraakklanken. Meer..., ademhaling, resonantie en articulatie, in deze volgorde. Het toegenomen aantal pauzes tijdens het spreken en de lagere fonatie-ratio kunnen de ernst van MS weerspiegelen. Spraakanalyse kan volgens de onderzoekers op een snelle en makkelijk toepasbare manier bijdragen in het stellen van de diagnose en het volgen van de progressie en behandeling.
Vergelijking van verschillende ziektemodificerende behandelingen
8 augustus 2023
Onderzoek | Gelijktijdig uitgevoerde vergelijkingen tussen verschillende ziektemodificerende behandelingen voor RRMS gedurende een langere follow-upperiode zijn er niet.
Nieuw ontdekte DNA-afwijking gelinkt aan versnelde achteruitgang bij MS
18 juli 2023
Onderzoek | Uit een internationaal onderzoek, waarin het genetischErfelijk, de erfelijkheid betreffend. Meer... materiaal van 12.584 mensen met MS is onderzocht, blijkt er een specifieke DNA-variant te zijn die met een snellere achteruitgang van MS te maken heeft.
Subcutane natalizumab geeft lagere bloedwaarden
11 juli 2023
Onderzoek | Deze studie toont aan dat de bloedconcentratie van natalizumab lager is bij subcutane toediening als er overgeschakeld wordt van intraveneuze naar subcutane toediening.
Welk medicijn na Tysabri?
3 juli 2023
Onderzoek | Een internationaal onderzoek laat zien dat mensen die na natalizumab (Tysabri) overstapten op ocrelizumab minder terugvallen/schubs en minder invaliditeit hadden dan mensen die overstapten op dimethylfumaraat of fingolimod. Natalizumab (Tysabri) is een van de hoog-effectieve MS-remmende medicijnen.
Ocrelizumab normaliseert volumeverlies hersenen
27 juni 2023
Onderzoek | Mensen met relapsing remitting MS (RRMS) die met ocrelizumab behandeld worden, laten een verlies van hersenvolume zien dat dichtbij dat van gezonde controlepersonen komt.
Ziektemodificerende therapieën bij kinderen met MS
20 juni 2023
Onderzoek | Uit een nieuw Frans onderzoek blijkt dat nieuwe of tweedelijns ziektemodificerende therapieën bij kinderen met MS effectiever zijn dan interferon-bèta. Natalizumab (Tysabri) kwam als meest effectieve uit het onderzoek. Het doel van dit onderzoek was om de effectiviteit en veiligheid van nieuwe of tweedelijns ziektemodificerende therapieën te vergelijken met de behandeling met interferon-bèta bij kinderen met MS.
Gevoel van samenhang bij mantelzorgende partner
13 juni 2023
Onderzoek | Het is zinvol ervoor te zorgen dat mantelzorgende partners een sterk gevoel van samenhang hebben. Op basis van het zogenoemde salutogenese-model is het gevoel van samenhang onderzocht bij mantelzorgende partners van mensen met MS.