
Artikelenserie 'Onderzoekers in Nederland'
De artikelenserie: ‘MS Onderzoek in Nederland’ begon in het voorjaar van 2007. Inmiddels bevat deze serie maar liefst 50 interviews met grote namen uit het MS-veld. Achttien professoren, tal van doctoren en enkele doctorandussen. Steeds met een nieuwe invalshoek. Aflevering 50 is – althans voorlopig – het slot.
Auteur: Raymond Timmermans
Eindredacteur: Louis Weltens
MS Centrum Amsterdam start onderzoek Kracht van Data
Inge Huitinga en T-cel-commando’s
MS-onderzoeker en MS-patiënt Bram Platel (50)
‘Dat er een vaccin komt tegen MS is speculatie’ (49)
MS onderzoek in Nederland, #49: prof. dr. Rogier Hintzen | “We zeggen al heel lang dat er verschillende oorzaken zijn voor MS. Ook dat virussen als Epstein Barr, EBV, een rol kunnen spelen. Maar dat er een EBV-vaccin op komst is tegen MS, dat is vooral…
Zoektocht naar behandeling denkproblemen (48)
Myelineherstel: maatwerk (47)
Myeline blijkt actieve, levende stof (46)
Expertisecentrum Cognitie (45)
‘Slaapprofessor’ aan de slag met MS-cognitieteam (44)
MS Onderzoek in Nederland, Aflevering 44: Interview met dr. Ysbrand van der Werf (*1971); Neuro-wetenschapper bij het medisch centrum van de Vrije Universiteit in Amsterdam (VUmc); “Aangezien ik in mijn microscoop plekjes vind met tekenen van schade, maar nog geen myelineverval, zou het wel eens kunnen zijn dat we dichtbij het bewijs van die theorie komen”, “We zijn mogelijk processen op het spoor die de hersenen zelf hebben om de ziekte te onderdrukken.”
‘Met lichte stroompjes geheugen wakker schudden’ (43)
MS Onderzoek in Nederland, Aflevering 43: Interview met dr. Branislava Ćurčić-Blake; Neurobiofysicus bij UMCG: “Met zwakke elektrische stroompjes denken we gerichter, efficiënter te kunnen werken, dan met medicijnen omdat die soms te grof zijn, niet precies genoeg, te veel hersennetwerken tegelijk beïnvloeden en vaak hinderlijke bijwerkingen hebben."