skip to Main Content
Zon En Het Risico Op MS

Zon en het risico op MS

Zon en het risico op MS

Zweedse onderzoekers tonen aan dat een lage blootstelling aan de zon, zowel direct als indirect via lagere vitamine D-niveaus, het risico op MS verhoogt. De beschermende werking van zonblootstelling betreft zowel het vitamine D als het niet-vitamine D-pad. Dit is van belang voor de  bescherming, in het bijzonder voor diegenen met een genetische ontvankelijkheid voor MS.

De onderzoekers hebben bestudeerd:
1) in hoeverre een lage zonblootstelling het risico op MS verhoogt via een laag vitamine D-niveau;
2) of een lage zonblootstelling dan wel een vitamine D-tekort samenwerkt met het HLA-DRB1*15:01 allel en de afwezigheid van het HLA-A02:01 allel.

Het onderzoek

De onderzoekers hebben twee case-control studies*¹ gebruikt (7069 gevallen, 6632 controle personen). Personen met verschillende HLA-allelen, zonblootstelling gewoontes en vitamine D status zijn vergeleken met betrekking tot hun MS-risico, door berekening van de kans verhouding (de Odds Ratio: OR*²).

Geringe zonblootstelling verhoogt het MS-risico zowel direct als indirect, via een lage vitamine D-status. Het directe effect, uitgedrukt als “OR”, is 1,26. Dat betekent dat een geringe zonblootstelling het risico op MS verhoogt naar 1,26.

Het indirecte effect, beïnvloed door het vitamine D-tekort, is 1,10. Van het totale effect wordt bijna 30%  beïnvloed door Vitamine D-tekort. Er is een duidelijke wisselwerking tussen een lage zonblootstelling en vitamine D-tekort, verantwoordelijk voor ca 12% van het totale effect. Verder is een wisselwerking van  beide factoren met het allel HLA-DRB1*15:01 vastgesteld, wat het MS-risico verhoogt.

*¹ case-control study zie: https://msweb.nl/ms-onderzoek/woordenlijst/#letter_C
*² odds ratio zie: https://msweb.nl/ms-onderzoek/woordenlijst/#letter_O

Bron: Hedström AK, Olsson T, Kockum I, Hillert J, Alfredsson L;Department of Clinical Neuroscience, Karolinska Institutet, 17177, Stockholm, Sweden; Institute of Environmental Medicine, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden; Centre for Occupational and Environmental Medicine, Stockholm County Council, Stockholm, Sweden.
Journal of Neurology, 2019 Dec 17

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31844981

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top