Column Hanneke Hulst, hersenwetenschapper

Verschillende perspectieven


“Wat een dwazen bij de VU.” “Hardlopen??? Hoe doe je dat?” of “Hoezo hardlopen met MS, wie kan dat nu?” Dit is een kleine selectie uit de Facebook-reacties die wij van mensen met MS kregen op een nieuwsbericht over ons meest recente onderzoek.

Hanneke Hulst van MS centrum en cognitie expertise centrum
Hanneke Hulst

Daarin bestudeerden we, samen met onderzoekers uit Hasselt, de effecten van hardlopen op het geheugen van mensen met MS en op hun hersenen. Ik schrijf natuurlijk vaker over ons onderzoek en had deze reacties helemaal niet zien aankomen. Zelf was ik erg blij met de onderzoeksresultaten van het onderzoek en juist enthousiast om de nieuw verkregen inzichten te delen met de achterban.

Ik startte een gedachte-experiment. Wat hebben mensen met MS aan de uitkomsten van dit onderzoek? Een hardloopprogramma van 12 weken kan de geheugenfunctie van mensen met MS iets verbeteren, wat mogelijk komt doordat in het hersennetwerk veranderingen optreden.

Heel concreet: áls je in staat bent te lopen zou je je geheugen kunnen verbeteren door te gaan hardlopen. (Dat betekent overigens helemaal niet dat je een marathon moet rennen). Helemaal een verrassing is deze uitkomst overigens niet.

De laatste paar jaar is duidelijk geworden dat (matig) intensief bewegen positieve effecten heeft bij heel veel aandoeningen, waaronder ook de ziekte van Alzheimer, Parkinson en kanker. Voor de persoon met MS die nog in staat is om te gaan hardlopen, kunnen de uitkomsten van dit onderzoek direct effect hebben op zijn of haar leven.

Wat hebben wetenschappers aan de uitkomsten van dit onderzoek?
Voor hen is het belangrijkste leerpunt dat niet-farmacologische interventies (zoals hardlopen) bij mensen met hersenschade door MS wel degelijk iets kunnen veranderen in het hersennetwerk en die verandering hangt ook nog eens positief samen met onze geheugenfunctie.

Nieuwe inzichten

Dat levert ons nieuwe inzichten over hoe een behandeling tegen cognitieve stoornissen bij MS er uit zou moeten zien. Een behandeling die we hard nodig hebben en die helaas nog niet beschikbaar is. Kortom: het geeft ons richting voor vervolgonderzoek.

Vanuit bovenstaande perspectieven is ons “hardloop-onderzoek” belangrijk. Het helpt mee om een toekomstvisie neer te zetten op hoe we geheugenproblemen bij MS zouden kunnen aanpakken. Maar wat als je over dit onderzoek leest terwijl je niet meer kunt hardlopen door de MS maar wél heel graag je geheugen zou willen verbeteren? Dan heb je hier niet direct iets aan, en ik kan me voorstellen dat het nieuwsbericht dan zelfs teleurstellend kan zijn.

De resultaten van dit onderzoek zijn dus maar voor een selecte groep mensen met MS van toepassing, dit realiseren wij ons terdege. Maar is dat erg?

Misschien helpt het een bepaalde groep mensen met MS niet; tegelijkertijd heeft het voor de groep mensen met MS met geheugenproblemen die nog goed ter been zijn, wél een directe impact. In ons onderzoek willen wij het liefst iedereen betrekken en de grootst mogelijke impact maken.

Een subgroep bestuderen

Toch wordt er soms gekozen om een subgroep te bestuderen, waardoor de uitkomsten niet direct toepasbaar zijn voor iedereen. Maar de resultaten in zo’n subgroep zijn heel belangrijk voor het leggen van de puzzel die we willen oplossen. In dit geval de puzzel ‘hoe kunnen we cognitieve stoornissen het beste tegengaan?’

Dan is het een geluk dat wetenschappers heel graag de hele puzzel willen leggen. Een van onze eerste vragen was namelijk: hoe kunnen we dezelfde effecten bewerkstelligen in de hersenen van mensen met MS die niet meer kunnen rennen?

Het vervolgonderzoek zou zich op een net iets andere groep kunnen richten. De stukjes (sub)informatie dragen zo bij aan het bereiken van het grotere doel, in mijn geval: de beste manier vinden om cognitieve stoornissen tegen te gaan voor alle mensen met MS.

dr. Hanneke Hulst,
hersenwetenschapper MS Centrum Amsterdam

Lees hier het artikel Rennen verbetert het geheugen bij MS op de website van Amsterdam UMC, gepubliceerd op 30-07-2019

Eerder verschenen in MSzien 2019, nr 3.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Ik heb al 15 jaar MS, heb periodes gekend dat ik voor lange afstanden in een rolstoel moest. Nu is er een hele andere periode aangebroken in mn leven. Ik heb minder stress en voel me een stuk beter. Ik had nooit gedacht dat ik zou kunnen hardlopen maar doe dit nu 2 jaar en voel me top!!! Dus mensen met MS kunnen het echt wel! Waar een wil is is een weg! (Snap dat dit niet voor iedereen geldt!]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.