
Column Hanneke Hulst |
Er zijn veel redenen te bedenken waarom mensen zich somber voelen, even in de put zitten of gewoon gedurende een korte periode minder kunnen genieten van dingen waar ze normaal gesproken wel plezier aan beleven. Als zo’n periode echter blijft aanhouden zonder verbetering is er reden om je zorgen te maken en zou er gedacht kunnen worden aan een depressie. Hoe zit het eigenlijk met depressie bij MS?
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 1 op de 4 mensen met MS te maken krijgt met een depressie. Dat is een iets verhoogde kans ten opzichte van mensen uit de totale bevolking (1 op 5). Daarbij is het tot op heden onduidelijk wat precies de depressie veroorzaakt bij MS.
Naast de gebruikelijke risicofactoren die voor iedereen gelden (erfelijkheid, karaktereigenschappen, omgeving) zouden bij mensen met MS de beschadigingen in de hersenen (bijv. laesies, hersenkrimp) óók invloed kunnen hebben op de stemming. Zeer waarschijnlijk is het een combinatie van bovenstaande factoren, wat het erg lastig maakt om het probleem in de kiem te smoren.
Daarom is het des te belangrijker dat een geschikte behandelmethode wordt gekozen om de sombere stemming te verhelpen. Zonder in te willen gaan op de details: er zijn veel manieren om een depressie bij MS adequaat te behandelen. Daarnaast hebben mijn collega onderzoekers van de GGZ inGeest (o.a. Rosa Boeschoten) bedacht dat een online probleemoplossende gedragstherapie mogelijk effectief is voor mensen met MS.
Het voordeel van een online behandeling is dat je het gewoon vanuit huis kan doen op het moment dat het jou schikt. Zo hebben de afgelopen jaren meer dan 150 mensen met MS én depressieve klachten meegedaan aan dit online ‘Minder Zorgen’-project. De resultaten wat betreft de effectiviteit van het programma zullen binnenkort bekend zijn.
Toen Rosa vertelde over haar onderzoek, kwamen er meteen allerlei ideeën in mijn hoofd. Want als zo’n behandeling effectief is en de somberheid wordt verminderd: wat gebeurt er dan precies in de hersenen? De ideeën resulteerden uiteindelijk in een spin-off project: een deel van de mensen die meedoen aan het ‘Minder Zorgen’-project krijgt nu voorafgaand aan de online behandeling en na afloop ervan een MRI scan en een uitgebreid neuropsychologisch onderzoek. De kennis over depressie bij MS en de behandeling daarvan worden gerelateerd aan veranderingen in de hersenen (o.a. activiteit van de hersenen). Dit zal ons meer inzichten geven over hoe de hersenen van mensen met MS en depressie werken.
Voor mij is dit een van de meest uitdagende projecten die ik tot nu toe heb gedaan. Mensen met MS en een behoorlijk sombere stemming zitten vaak niet te wachten op een uitgebreid onderzoek in het VUmc. En dat kan ik me ook heel erg goed voorstellen.
Toch zijn er flink wat deelnemers die de noodzaak van het project inzien. Zij gebruiken hun beperkte energie om als proefpersoon mee te doen. Ik heb enorm veel respect voor hen en ben blij dat ze dit doen. Zo werken we samen om uiteindelijk een stap te zetten in de richting van een wereld met op z’n minst minder zorgen!
Wij zijn nog steeds op zoek naar deelnemers voor dit onderzoek. Voor meer informatie, stuur een email naar: minderzorgen@ggzingeest.nl
Dit bericht heeft 0 reacties