Column Hanneke Hulst |

Het is zaterdagmiddag, zonnestralen schijnen ons huis binnen. Terwijl Keane uit de radio schalt, gaan mijn gedachten terug naar mijn promotie. Het is vandaag precies twee jaar geleden dat ik mijn proefschrift verdedigde. Een van de mooiste dagen in mijn leven.

Met een glimlach denk ik terug aan deze dag: de zenuwen en spanning toen ik ’s ochtends opstond (wat me eerder deed huilen dan lachen overigens) en daarna het euforische gevoel dat ik had toen het (ineens) voorbij was. Vandaag realiseer ik me hoe snel de afgelopen twee jaar voorbij zijn gegaan en wat er allemaal is gebeurd in mijn leven ‘post-promotie’.
Focus
Ongeveer twee jaar geleden startten wij met de eerste cognitieve interventiestudie voor mensen met MS. Dit onderzoek loopt nog steeds, maar is zeker niet meer het enige. In het VUmc wordt op allerlei manieren gekeken naar hoe we de cognitie kunnen verbeteren, o.a. door middel van dans, computertraining en mindfulness. Met hulp van MoveS (www.moves.ms) zijn wij wereldwijd het eerste cognitieve expertisecentrum voor mensen met MS geworden.

Er is nog meer veranderd. Een drietal jonge, enthousiaste en zeer gedreven onderzoekers heeft zich aangesloten bij het onderzoek naar cognitie en cognitieve revalidatie voor mensen met MS (te weten Quinten van Geest, Benthe Westerik en Marijn Huiskamp).

Het is buitengewoon inspirerend om met hen te werken en ze te zien groeien als onderzoekers. Het onderzoek gaat niet alleen sneller, maar drie knappe koppen buigen zich over dezelfde problematiek – wat de kans vergroot op vernieuwende inzichten en oplossingen. Het is belangrijk om te realiseren dat er een even groot team simultaan werkt aan het begrijpen van cognitie en de rol van hersennetwerken. Onze krachten zijn gebundeld.

Misschien gek om te zeggen, maar ik ben enorm blij met wat er allemaal in gang is gezet op het vlak van cognitie en MS. Vergeleken met de start van mijn promotie (2009), toen cognitieve problemen amper werden herkend als onderdeel van deze ziekte, hebben we met onze onderzoeken aangetoond dat cognitieve problemen wel degelijk veel voorkomen en samenhangen met specifieke veranderingen in de hersenen.

We zijn zover gekomen door telkens de juiste onderzoeksvragen te stellen op basis van observaties bij onze patiënten. Op elk verkregen antwoord volgde weer een nieuwe vraag, en een volgende stap naar vooruitgang. Op de achtergrond hoor ik Keane zingen: ‘just keep your eyes on the road and nothing can go wrong’*.

Dat is precies wat wij doen. We focussen op de vragen die op dit moment het belangrijkst zijn (the road) en onderzoeken deze zo goed, zo snel en zo groots als het kan. We plaatsen echter ook stippen aan de horizon. Die stippen zijn onze doelen voor de toekomst. En terwijl wij vandaag onze ogen op de weg houden en de weg volgen die we ingeslagen zijn, kijken we regelmatig op naar die stippen. Om ervoor te zorgen dat we de weg niet kwijtraken.

*Keane, Perfect Symmetry, Better than this

Hanneke Hulst

In Actueel >> Oproepen vind je onderzoeken, onder meer vanuit de VU, waar nog deelnemers voor gezocht worden.

Eerder verschenen in MSzien – Jaargang 15, december 2016

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.