Hanneke Hulst wordt hoogleraar in Leiden

Hanneke Hulst zal per 1 september 2021 als Hoogleraar Neuropsychologie van Gezondheid en Ziekte aan de Universiteit Leiden aan de slag gaan. Tegelijkertijd blijft zij samen met onderzoekers van diverse afdelingen binnen het MS Centrum Amsterdam werken aan MS-gerelateerde vraagstukken.

Hanneke HulstHaar vertrek naar Leiden is dan ook geen afscheid van het MS-onderzoek. Haar doel is nog altijd om te werken naar een betere situatie voor mensen met MS en cognitieve problemen.

Na ruim 14 jaar werkzaam te zijn geweest bij het Amsterdam UMC, en dan met name het MS Centrum Amsterdam en afdeling Anatomie en Neurowetenschappen, zal zij haar opgedane kennis van de afgelopen jaren breder inzetten bij andere ziektebeelden.

Don’t be late!

Maar Hanneke Hulst zal ook betrokken blijven van het MS Centrum Amsterdam. Het project ’Don’t be late!’ is een perfecte basis voor een mooie samenwerking tussen beide instituten. In 202o ontving een groep wetenschappers onder leiding van Hanneke Hulst een grote subsidie van NWO.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zorgt voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap en is een van de belangrijkste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO investeert jaarlijks bijna 1 miljard euro in nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek, onderzoek gericht op maatschappelijke uitdagingen en in onderzoeksinfrastructuur.

De door Hanneke ontvangen subsidie bedraagt 1,6 miljoen euro voor onderzoek ter preventie van cognitieve- én werkproblemen bij mensen met MS. “Met deze subsidie kunnen we de komende vijf jaar onder andere onderzoeken of het mogelijk is om cognitieve stoornissen bij mensen met MS uit te stellen”, aldus Hanneke.

Persoonlijk bericht van Hanneke:

Lieve mensen,

De afgelopen bijna 14 jaar heb ik met heel veel plezier, toewijding en doorzettingsvermogen binnen het MS centrum Amsterdam onderzoek gedaan naar cognitie bij MS. Een onderwerp wat me na aan het hart ligt, omdat ik van dichtbij heb gezien wat deze klachten (zoals bijvoorbeeld geheugen, aandacht en concentratieproblemen) met de persoon met MS kan doen, maar ook welke gevolgen dit kan hebben voor het gezin.

Velen van u hebben meegedaan als proefpersoon in de verschillende onderzoeken of waren toeschouwer tijdens een van de bijeenkomsten in het land waarin ik (samen met mijn collega’s) u probeerde bij te praten over dit onderwerp. Zonder u was het niet mogelijk geweest om de stappen te zetten die wij in de afgelopen 14 jaar hebben gezet. Ik wil u dan ook heel hartelijk bedanken voor uw hulp, steun en inzet en ik ben enorm trots op wat we samen hebben bereikt: cognitieve problemen bij MS staan steeds vaker op de agenda en er wordt onderzoek gedaan naar manieren om cognitieve problemen te behandelen, te vóórkomen of tenminste uit te stellen.

Per 1 september a.s. “verhuis” ik naar de Universiteit Leiden. Ik zal daar, als Hoogleraar Neuropsychologie van Gezondheid en Ziekte, mijn opgedane kennis van de afgelopen jaren breder inzetten bij andere ziektebeelden. Tegelijkertijd onderhoud ik warme banden met het MS centrum Amsterdam en blijf ik samen met hen werken aan MS-gerelateerde vraagstukken. Het is voor mij geen afscheid van het MS onderzoek. Ik wil het MS onderzoek verrijken met de (neuro)psychologische kennis die in Leiden aanwezig is en mijn doel is nog altijd om te werken naar een betere situatie voor mensen met MS en cognitieve problemen. Ik ben ervan overtuigd dat u nog van mij zult horen, alleen dan vanuit Zuid-Holland!

Voor nu een fijne zomer gewenst, met zonnige groet, 
Hanneke

Bronnen: www.vumc.nl/nieuws/nieuwsdetail/hanneke-hulst-wordt-hoogleraar-in-leiden.htm
Column van Hanneke Hulst op MSweb, najaar 2020.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Wat mooi Hanneke zo’n opstap naar een functie met een ruimere blik. Kunnen nog meer mensen profiteren van jouw onderzoeksresultaten. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.