skip to Main Content
Rob De Nijs

Rob de Nijs

Blog Ania: Rob de Nijs? Het moet niet gekker worden!

“(…) Ik wil mij zijn maar dan jonger
eeuwenlang was ik gezonder
maar opeens gaat het zo vlug
en ik wil terug (…)
geef me gisteren in ruil voor vandaag (…)”

microfoonIk kreeg een berichtje van een lieve collega: “Ik moest bij dit nummer even aan jou en MS denken…” Huh? Rob de Nijs? Het moet niet gekker worden! Maar ook: nieuwsgierig, ik. En Rob de Nijs heb ik niet in het lijstje ‘favorieten’, dus het wordt even zoeken, googlen. Gevonden!

‘Normaal’ ben ik geen teksten aan het uitpluizen of analyseren, hoor. Vroeger op school heb ik daar een gruwelijke hekel aan gehad. Daar ben ik ook niet goed in. Dat ga ik daarom niet doen. U kunt gerust verder lezen. Alleen: nu ben ik geraakt. Troost! En dat gun ik u ook wel. “Ik moest bij dit nummer even aan jou en MS denken…” Nou, dat geldt hier nu zeker. Wat lief. Dankjewel.

Acceptatie, controlfreak, moeilijk, moeilijk…

“Het accepteren van MS ligt soms gevoelig bij de patiënten. Want hoe kun je een ziekte accepteren als je niet eens weet wat deze in de toekomst brengt? Hoe leer je omgaan met al die veranderingen of zelfs onzekerheden?” Juist. Helemaal niet makkelijk! Zeker niet voor zo’n ‘controlfreak’ als ik. En daarbij ‘strijdend ten onder’, merkte mijn fysio op. Zo’n type dus… Heeft u tips voor mij? Gaat de acceptatie u goed af? Ervaring hiermee? Hoe? Help!

MS: psychisch zwaar belastend

MS vergt een voortdurende aanpassing aan nieuwe omstandigheden. In mijn geval: verslechterde omstandigheden. Nooit beter. Dat is vast inherent aan PPMS. Niks aan te doen. Die voortdurende aanpassing kan psychisch zwaar belastend zijn, aldus het internet. En dat is het ook, geloof me!

De ziekte brengt daarnaast beperkingen met zich mee in het dagelijkse leven, beperkingen in ons functioneren. Lichamelijk maar ook cognitief. Denk aan: onzekerheid, stress, vermoeidheid, allerlei cognitieve beperkingen en relationele veranderingen. En veel meer. Klinkt bekend? “Emotionele reacties, angst, depressie, verlies van zelfwaardering zijn gevoelens die bij iedere patiënt in meer of mindere mate aanwezig zijn.” Plus een gebrekkig lijf, ook dat nog. Slik.

Wat een rotziekte, die MS!

Daar ben ik vandaag verdrietig van. Super verdrietig. Het lukt mij niet eens een positieve draai aan mijn blog te maken. Sorry! Vandaag zing ik uit volle borst en met volle overtuiging. Want wat een mooie lied van Rob de Nijs! Zijn songtekst, zo waarlijk! Lees maar zelf. Nog beter: zing maar mee:

“(…) Ik wil mij zijn maar dan jonger
eeuwenlang was ik gezonder
maar opeens gaat het zo vlug
en ik wil terug (…)
geef me gisteren in ruil voor vandaag (…)”

Mee eens! Ja, “geef me gisteren in ruil voor vandaag”. Meteen.

Liefs, Ania

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Lieve Ania, je bent steeds in mijn gedachten (daar heb je helemaal niks aan maar toch:)) ik blijf je blog lezen omdat ik je zo’n moedig, lieve, mooie en inspirerende vrouw vind en ik wens je echt alle goede dingen toe en wie weet een Gods Wonder!
    Dikke kus

    1. Wow, veel lieve woorden. Dankjewel Elske. Gods Wonder geldt ook voor jullie… uit het oog, niet uit het hart. Liefs, Ania

    1. Hiiii Patricia, ‘Niet voor het laatst’. Mooi nummer! Doen! Groetjes daar van Ania

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top