skip to Main Content
E-health In Kaart

E-health in kaart

Kort en bondig alles wat je moet weten over digitale zorg

Naar aanleiding van de e-healthweek 2018 heeft PGOsupport een magazine over digitale zorg gepubliceerd. Hieronder een aantal weetjes, tips en misverstanden over e-health, uit dit mooie magazine Supporter.

E-health, wat is dat precies?

E-health gaat over gebruik van digitale toepassingen, bedoeld voor het verbeteren of ondersteunen van gezondheid(szorg). Zorgverleners verbeteren en vernieuwen hiermee hun zorg- en service-aanbod, terwijl zorggebruikers hiermee kunnen werken aan hun gezondheid of herstel.

geen misverstanden over e-healthSoms worden voor e-health ook andere termen gebruikt, zoals digitale zorg, tele-revalidatie, domotica, online hulp of internettherapie. Omdat e-health een breed begrip is, bestaat hierover nogal wat verwarring. Deze handige ordening maakt je wegwijs.

Voor- en nadelen van e-health

+ (Reis)tijd besparend, meer eigen regie, zelf moment van gebruik bepalen, toegang tot (persoonlijke) informatie, meer inzicht in gezondheid en behandeling.

Onzekerheid over privacy en veiligheid, minder persoonlijk contact, gebruiksonvriendelijke technologie, kosten van apparatuur, benodigde digitale vaardigheden.

Opkomende technologie

– serious gaming
– zorgrobots
– supercomputers /kunstmatige intelligentie
– slimme apparaten: ‘internet of things’
– big data
– ‘quantified self’ (sensoren)

Uiteenlopende gezondheidsvaardigheden

Nederlanders beschikken over uiteenlopende gezondheidsvaardigheden om informatie over ziekte en gezondheid te kunnen begrijpen en toe te passen. Ongeveer de helft van de bevolking bestaat uit actieve en zelfredzame zorggebruikers.

Maar het is de kunst om juist voor die andere helft van de Nederlanders begrijpelijke apps en websites te maken. Daarom is het belangrijk om bij het ontwikkelen van nieuwe apps altijd laaggeletterden en migranten te betrekken. Zo is meteen duidelijk welke info er simpeler, overzichtelijker of duidelijker moet.

Waarom stimuleert de overheid e-health?

Direct toegang tot medische gegevens
In 2019 moet ten minste 80% van de mensen met een chronisch ziekte direct toegang hebben tot de eigen medische gegevens. En ten minste 40% van de overige Nederlanders.

Zelfstandig meten
In 2019 kan 75% van de mensen met een chronisch ziekte (kwetsbare ouderen) zelf metingen doen (van bijvoorbeeld bloeddruk of cholesterolgehalte) en deze delen met hun zorgverlener.

Online contact met zorgverlener
Mensen die thuis zorg en ondersteuning ontvangen, kunnen – als zij dat willen – in 2019 via een beeldscherm 24 uur per dag contact opnemen met een zorgverlener.

Dokter Google8 tips om e-health in te zetten voor je kerntaken als patiëntenorganisatie

  1. Maak digitalisering en digitale zorg onderdeel van je denken en handelen
  2. Zorg voor goede informatie online
  3. Maak je informatie online goed vindbaar
  4. Organiseer online lotgenotencontact / e-communities
  5. Informeer je achterban over e-health en de mogelijkheden daarvan
  6. Bied overzichten van goede gezondheidsapps
  7. Kijk wat er al is en/of werk slim samen
  8. Maak digitalisering en digitale zorg onderdeel van je belangenbehartiging

Leestip

Beter met e-health in 60 minuten’ van Liesbeth Meijnckens.

Interessante sites met veel informatie over e-health

www.digitalezorggids.nl
www.nictiz.nl/ehealth
www.smarthealth.nl
www.ehealth-monitor.nl
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/e-health/

PGOsupportNieuw magazine PGOsupport

Het complete artikel kun je lezen in ‘Supporter’, het nieuwe magazine van PGOsupport met ditmaal als thema: digitale zorg. Je vraagt het papieren blad aan door een mail met je naam en postadres te sturen naar secretariaat@pgosupport.nl.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top