Van de redactie

Jong, jonger, jongst. Dat is de rode draad van deze editie van MSzien. Onze redacteur Marieke bezocht het internationaal wetenschappelijke congres ECTRIMS, dat dit jaar in Amsterdam werd gehouden, en tekende de ‘keynote’ lezing van kinderneuroloog dr. Brenda Banwell op.

ECTRIMS Brenda Banwell
ECTRIMS in Amsterdam

Banwell doet onderzoek naar MS bij kinderen onder de 18 jaar. Gelukkig komt dit niet heel veel voor, maar het slechte nieuws is dat de ziekte dan wel vaak heel actief is, met veel schubs. Het is dan ook belangrijk meteen flink in te grijpen bij kinderen die MS krijgen.

Redacteur Saskia volgde het webinar voor jongeren ‘MS, move that body’. Onder jongeren worden binnen MS Vereniging Nederland en MSweb mensen gerekend tussen de 18 en 35 jaar. Het webinar van MSweb bestond uit een work-out, informatieve sessies en tips van fysiotherapeuten en break-outrooms. Zoals de titel van het webinar al doet vermoeden, was bewegen het overkoepelende thema.

Even weer terug naar de jongsten onder ons met de 10 tips bij zwangerschap. Redacteur Marieke verdiepte zich op verzoek van de redactie in het thema MS en zwangerschap, en zette 10 tips op een rijtje voor jonge mensen met MS die een kinderwens hebben.

Tot slot in deze editie aandacht voor ons jaarthema voor volgend jaar: mantelzorg en respijtzorg. Door de bezuinigingen op zorgpersoneel, moet er al dan niet noodgedwongen steeds vaker een beroep worden gedaan op mantelzorgers. Vaak naasten of familieleden die helpen bij de dagelijkse verzorging of boodschappen doen. Komend jaar staat de mantelzorger van mensen met MS centraal in de uitingen van MS Vereniging Nederland en MSweb.

Veel leesplezier,

Ellemieke de Wolf
Hoofdredacteur MSzien

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.