Van de redactie

Het is de oplettende bezoeker van MSweb misschien al opgevallen: sinds dit voorjaar maken en publiceren wij zo nu en dan ook podcasts. Rondom het evenement Klimmen tegen MS kon je al podcasts luisteren waarin wij Rianne en Saskia volgden in hun voorbereidingen op dit event. De podcasts hebben nu ook MSzien bereikt, want in een online magazine als het onze kun je natuurlijk meer bieden dan alleen geschreven tekst.

podcastIn deze editie van MSzien dan ook een podcast: een gesproken interview met promovenda Maureen van Dam over haar onderzoek naar cognitie en MS. Het blijkt dat in de vroege fase van MS al veranderingen in de hersenen van mensen met MS optreden. Je kunt de podcast beluisteren via Spotify, Apple of Google (klik op de link in het aankondigende artikel).

Op basis van het podcast-interview zette redacteur Saskia tien tips voor je op een rijtje als je te maken hebt met cognitieve beperkingen. En omdat we toch innoverend bezig zijn, hetgeen ook ons jaarthema is, ook nog een artikel over domotica. Een term die misschien niet meteen associaties oproept, maar die in feite betrekking heeft op bijvoorbeeld het bedienen van de lichtschakelaar of de gordijnen in je huis. Zeer nuttig als je bijvoorbeeld moeilijk overeind komt.

MS-kliniek Upendo maakt gebruik van nieuwe technologie bij de behandeling van mensen met MS. Door patiënten met een app zelf hun loopvermogen en cognitie te laten bijhouden, hopen zij voor- of achteruitgang te kunnen opmerken nog voordat neuroloog of patiënt dit zelf doorheeft. Digitale monitors merken kleine wijzigingen namelijk eerder op dan de mens.

MSweb-redacteur Tiety heeft uitgezocht wat er voor nodig is als je bij het CBR een gezondheidsverklaring wilt invullen. Hoewel dit voor mensen met MS niet verplicht is, is het raadzaam als je bijvoorbeeld functiebeperkingen hebt. Gedoe is het echter wel, en ook niet altijd eenduidig. De kosten kunnen bovendien nogal oplopen. Tiety’s tip: bedenk of je het zelf verantwoord vindt dat je je in het verkeer begeeft.

Tot slot een verslag van ons webinar over werken met MS. Tijdens dit webinar, dat in september werd georganiseerd, beantwoordde MS-coach Sanja de Bruin vragen die de MS-coaches van MS Vereniging Nederland zoal binnenkrijgen. Vertel je bijvoorbeeld op je werk dat je MS hebt? Ervaringsdeskundige Janneke Knol deed dit wel, en wordt gesteund door haar leidinggevende en collega’s. Haar tip: luister naar je gevoel en geef aan wat je nodig hebt.

Veel leesplezier,

Ellemieke de Wolf
Hoofdredacteur MSzien

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.