Gezondheidsverklaring CBR: invullen of niet?

Voor het verlengen van je rijbewijs ben je niet verplicht een gezondheidsverklaring in te vullen. De meeste mensen laten dat dus achterwege. Maar wat als je MS hebt? Moet je het dan wel doen? In dit artikel willen we je voor die beslissing wat handvatten aanreiken.

Door Tiety Bouma

rijbewijskeuringenOver MS zegt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen(CBR) grofweg het volgende: tijdens een schub mag je niet rijden. Ertussenin ben je rijgeschikt, maar als je een functiestoornis hebt (en je hebt een gezondheidsverklaring ingevuld) moet je om de vijf jaar aantonen dat je rijgeschikt bent. Heb je problemen die invloed hebben op het autorijden, dan word je slechts voor drie jaar goedgekeurd na het doen van een rijtest waaruit blijkt dat je, eventueel met aanpassingen, veilig kunt rijden.

Wat betekent dit in de praktijk?

Volgens de site van het CBR hoef je alleen voor het halen van je rijbewijs een verklaring in te vullen en daarna is het tot je 75ste helemaal aan jou of je dat wel of niet doet. Doe je het niet, dan verleng je iedere tien jaar zonder problemen je rijbewijs. Of je het CBR dus op de hoogte stelt van het feit dat je MS hebt, is je eigen verantwoordelijkheid. Heb je eenmaal een gezondheidsverklaring aangevraagd, dan zit je eraan vast om er bij elke verlenging opnieuw een in te vullen.

Het CBR adviseert een gezondheidsverklaring in te vullen als je zelf twijfelt aan je rijgeschiktheid en dat wilt laten testen. Ook wijzen ze op het feit dat het verstandig is je lichamelijke beperking te melden bij het CBR, om onduidelijkheid bij aansprakelijkheid bij een ongeluk te voorkomen.

Kosten

Het invullen van een gezondheidsverklaring bij het CBR heeft verschillende consequenties. Laten we beginnen met de kosten:

  • De gezondheidsverklaring van het CBR kost op dit moment (2022) € 41,50.
  • Soms volgt er dan een algemene rijbewijskeuring door een huisarts ca. € 40,-.
  • Opgeteld € 80,50.

Als je op de gezondheidsverklaring hebt ingevuld dat je een neurologisch probleem hebt, krijg je vervolgens bericht van het CBR dat je gekeurd moet worden door een onafhankelijke neuroloog. Dit moet je zelf betalen en kost € 192, 50 (21% inclusief btw).

De teller staat nu op € 273.

Heb je dan bijvoorbeeld ook nog een bril met prisma, dan kan het CBR een aanvullende keuring van een oogarts eisen. Deze mag door je eigen oogarts worden gedaan, maar moet je ook weer zelf betalen. Die brengt je € 92,50 in rekening. Je bent inmiddels € 365,50 kwijt.

De bedragen voor de keuringen kunnen variëren per arts of instantie. Een keuringsarts hoeft niet het hele bedrag in rekening te brengen, maar doet dat meestal wel. Het CBR hanteert een systeem van vaste vergoedingen met maximale bedragen opgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA).

Het is niet gezegd dat het CBR elke keer dezelfde weg aflegt. Soms volstaan ze met alleen de neuroloog of een verslag van je revalidatiearts en is geen huisartsenkeuring nodig.

Ben je door alle keuringen heen, dan moet je natuurlijk nog het rijbewijs zelf betalen, op dit moment, inclusief pasfoto, ongeveer € 55. Uiteindelijk ben je € 420,50 lichter voor je het roze kaartje weer op zak hebt.

Geldigheid

Als je geen functiestoornissen hebt, is je rijbewijs 5 jaar geldig. Over 5 jaar begint het hele proces van vooraf aan en ook de kosten zijn weer voor jouw rekening.

Het CBR kan ook besluiten dat je een rijtest moet doen. Je rijdt dan met een toetser in je eigen auto of een gehuurde (les)auto. Omdat je in je eigen auto rijdt, kost deze test niets. Deze toetser bepaalt of je in je eigen auto mag blijven rijden of dat er aanpassingen moeten komen, bijvoorbeeld gas aan het stuur of een automaat.

Gevolg is echter wel dat je rijbewijs maar drie jaar geldig is. Dus iedere 3 jaar begint het hele keuringsproces opnieuw en betaal je weer voor de gezondheidsverklaring, keuringen, pasfoto’s en rijbewijs.

cartoon CBRPraktische consequenties

Heb je bijvoorbeeld krachtverlies, dan kan geëist worden dat je een automaat gaat rijden. Deze aanpassing wordt niet vergoed en is niet aftrekbaar van de belasting, omdat een automaat een gangbare auto is. Heb je bijzondere aanpassingen nodig, dan kun je die wellicht uit de WMO (via de gemeente) of via het UWV vergoed krijgen.

Ook kun je te horen krijgen dat je alleen nog particulier mag rijden en niet meer voor je werk. Ben je bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeur of pakjesbezorger, dan zul je die functie niet meer kunnen uitvoeren.

Voor motorrijders onder ons, kan het gebeuren dat je je motor aan de kant zult moeten zetten, bijvoorbeeld omdat je evenwicht verstoord is. Het kan zijn dat je nog wel auto mag rijden.

De uiterste consequentie kan zijn dat je niet rijgeschikt wordt verklaard en de auto definitief moet laten staan.

Aansprakelijkheid

Als je een auto-ongeluk veroorzaakt, kun je aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Ben je allrisk verzekerd, dan vergoedt de verzekering je eigen schade en die van de tegenpartij. Ben je alleen WA verzekerd, dan draai je zelf op voor de schade aan je eigen auto.

Komt de verzekering erachter dat je MS hebt, dan kan deze moeilijk gaan doen. Was er sprake van een schub tijdens het ongeval? Dan mocht je sowieso niet autorijden en zal de verzekering niet uitkeren, ook al ben je allrisk verzekerd. Maar het is een grijs gebied, want hoe stel je vast of er op het moment van het ongeluk sprake was van een schub of een functiebeperking? Dat is dan ook de reden waarom mensen met MS vaak een gezondheidsverklaring aanvragen.

Protest

Omdat de regels van het CBR niet eenduidig zijn en mensen met MS onnodig op kosten worden gejaagd, vooral door de keuringen, onderzoekt MS Vereniging Nederland de mogelijkheid om actie te voeren voor een eerlijke en gelijkwaardige regelgeving. Als daarover nieuws komt, is dat te lezen op MSweb.

De gezondheidsverklaring voorkomt geen ongelukken, het is een indicatie van je rijvaardigheid op een gegeven moment. De vraag ‘Vul ik de gezondheidsverklaring in of niet?’ is een overweging die iedereen zelf moet maken. Dit artikel kan je daar misschien bij helpen. Maar de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen blijft natuurlijk: ‘Is het verantwoord dat ik me in het verkeer begeef?’

Bronnen

https://www.verzekeraars.nl/publicaties/longreads/gezondheidsverklaring

https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/hoe-kan-ik-rijden-met/alle-aandoeningen-op-alfabet/een-spierziekte-of-ziekte-van-het-zenuwstelsel.htm

https://www.uwv.nl/particulieren/voorzieningen/voorzieningen-onderwijs/detail/verplaatsen-op-of-naar-school-studie/aanpassingen-aan-uw-auto

https://www.regelhulp.nl/onderwerpen/auto/aanpassingen-auto

Andere keuringsregels rijbewijs nodig voor MS

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. moet je je verzekeringsmaatschappij wel laten weten dat je MS hebt en dat je een gezondheidsverklaring hebt of hebt aangevraagd, of juist niet?

  2. Zelf zou ik dat niet doen. Je hebt ook recht op privacy namelijk. Zodra ze er zelf achter komen dat je MS hebt kunnen ze proberen om onder de betaling uit te komen. Als jij een verklaring hebt dat jouw MS geen invloed heeft kun je dat gebruiken op het moment dat ze er zelf naar vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *