Van de redactie

In deze editie van MSzien een drieluik over autologe Hematopoietische Stamceltransplantatie (aHSCT), in de volksmond ook wel stamceltherapie genoemd. Het drieluik begint met een inleiding over de stand van zaken rondom het beschikbaar maken van aHSCT voor mensen met MS in Nederland.

Ondanks jarenlange strijd van MS Vereniging Nederland, hierin inmiddels gesteund door de Nederlandse Vereniging voor Neurologie, wordt deze therapie in Nederland nog steeds niet vergoed. Reden waarom mensen met MS hun toevlucht nemen tot behandelingen in het buitenland.

Zoals Maartje, die in Noorwegen een stamcelbehandeling onderging. Helaas had deze voor haar niet de gewenste uitwerking. ‘Ik ben waarschijnlijk in de progressieve fase beland’, vertelt Maartje. Spijt heeft zij echter niet, en inmiddels is zij na lang twijfelen begonnen met het medicijn cladribine.

Hoe anders is het verhaal van Dorien, die op haar 58e de diagnose PPMS kreeg. Zij reisde af naar Mexico voor een stamcelbehandeling, en die was onverwacht succesvol. Dorien loopt nu zonder hulpmiddelen korte stukjes en heeft haar evenwicht terug.

In onze vaste rubriek ‘10 tips’ dit keer tien tips om je omgeving mee te nemen in je MS. We ervaren allemaal hoe lastig het kan zijn om met MS te leven, en goedbedoelde ‘adviezen’ uit onze omgeving te krijgen, of juist onbegrip. Redacteur Karen zette tien tips op een rijtje.

En dan nog een artikel over aHSCT. Het is nu eenmaal een hot item. Neurologen Barbara Willekens en Joost Smolders namen deel aan de online editie van het wetenschappelijke congres Ectrims. Zij schreven voor MSzien een verslag van deze bijeenkomst voor experts.

Veel leesplezier,
Ellemieke de Wolf
Hoofdredacteur MSzien

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.