Van de redactie

Het einde van het jaar nadert, de feestdagen staan voor de deur. We beginnen deze laatste editie van MSzien van dit jaar met tien tips om de feestdagen gezond mee door te komen:

1. Zoek gezonde recepten van tevoren op en doe alvast de boodschappen. Dan is de kans minder groot dat je gaat snacken.

2. Drink voldoende water, vooral als je een Kerstborreltje drinkt.

3. Maak eens een ommetje, bijvoorbeeld met de Ommetje app.

4. Onderneem activiteiten buiten de deur. Je kunt nog steeds naar musea, wandelen of fietsen.

5. Blijf je liever binnen? Kaarten of andere spelletjes met rauwkost om te knabbelen is gezellig en gezond.

6. Drink weinig alcohol en eet suiker met mate.

7. Is de sportschool open? Geef je sportles prioriteit, zet in de agenda en reserveer zonodig voor de hele periode.

8. Powernapjes houden je fit!

9. Regelmaat helpt om je goed te voelen. Op tijd naar bed, voldoende slaap, voldoende ontspanning, vaste rustmomenten. Jij bepaalt!

10. Draai eens een plaatje met muziek waar je zin in hebt.

Een mooie afsluiting van het jaar, en tevens van het jaarthema Leefstijl van MS Vereniging Nederland.

Verder in deze MSzien-editie actueel nieuws over stamceltherapie. Je las het misschien al in een nieuwsbericht op onze site: MS Vereniging Nederland en de landelijke MS werkgroep van neurologen gespecialiseerd in MS, verwachten dat op zeer korte termijn ook in Nederland stamceltransplantatie mogelijk wordt voor mensen met MS. Waarom denkt men dat en wat ging eraan vooraf?

Een andere nieuwe ontwikkeling is het inzetten van kunstmatige intelligentie om MRI-scans te beoordelen. Deze digitale technologie kan arts én patiënt helpen; de programmatuur ziet onregelmatigheden die het menselijk oog van de arts wel eens over het hoofd kan zien. De bijbehorende app voor patiënten geeft hen meer inzicht in hun ziekteverloop.

Ook nieuw, maar dan in de categorie hulpmiddelen is de munevo Drive. Een elektrische rolstoel die je met kleine hoofdbewegingen kunt besturen. Onze redacteur Marijn testte het uit en is enthousiast. In de bij het artikel behorende video kun je zien hoe hij de buurt onveilig maakte.

Onze vaste columniste Hanneke Hulst – eigenlijk moet ik zeggen professor Hanneke Hulst – schrijft hoe haar eerste drie maanden als hoogleraar in Leiden zijn verlopen. Naast het feit dat zij veel koffie dronk met nieuwe collega’s, mocht zij nu ook in toga verschijnen tijdens promoties en oraties. Iets waar zij duidelijk heel trots op is!

Tot slot in deze editie van MSzien verslagen en terugkijklinks naar twee webinars en online lezingen die de afgelopen maand hebben plaatsgevonden, te weten: een themalezing over Cognitie en psychosociale problemen (door Hanneke Hulst) en het webinar Jong en diagnose MS dat recentelijk werd gehouden.

Rest mij u namens de redactie hele fijne feestdagen en een goed jaareinde toe te wensen!

Veel leesplezier in deze MSzien 2021 – 4,

Ellemieke de Wolf
Hoofdredacteur MSzien

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.