Van de redactie

Voorwoord

Uit peilingen onder mensen met MS blijkt steeds dat er een enorme behoefte is aan actuele informatie over medisch wetenschappelijk onderzoek naar MS. Naar manieren om eerder en sneller de diagnose te stellen, naar mogelijkheden om MS-ontstekingen te voorkomen of te remmen, naar nieuwe medicatie enzovoort enzovoort. Allemaal natuurlijk met als uiteindelijke grote wens om een antwoord te vinden op de vraag hoe MS ontstaat en dus te voorkomen is.

MRI beeldenWat dat betreft word je als lezer van MSzien dit keer op je wenken bediend, want er is weer veel medisch nieuws. Zo ontwikkelden onderzoekers van Medisch Spectrum Twente een elektronische neus, de eNose, die aan de uitgeademde lucht van mensen kan ‘ruiken’ of deze MS hebben. Als deze eNose ‘mogelijk MS’ detecteert, kan de arts gerichter en sneller op zoek naar een definitieve diagnose.

Ook op het gebied van de behandeling van symptomen zijn er ontwikkelingen. Neem bijvoorbeeld spasticiteit. Hoewel dit veel voorkomt, heeft niet iedereen er ook last van. Gerald Hengstman en Carlijn Dams geven in dit artikel een overzicht van de mogelijkheden om spasticiteit te behandelen als dit wel klachten geeft. En dat zijn er best veel. De auteurs benadrukken dat de juiste behandeling van spasticiteit maatwerk is en raden aan dit te bespreken met arts of verpleegkundige.

Davine Martensen heeft NMO(SD). En met haar nog een paar honderd Nederlanders. Een auto-immuunziekte die veel lijkt op een ernstige vorm van MS. Drie daarin gespecialiseerde neurologen hebben een plan gemaakt waarmee die ziekte enigszins te bestrijden is

Naast een scala aan lichamelijke klachten, krijgen veel mensen met MS ook te maken met psychische en/ of sociale klachten. Verdriet, boosheid, angst of depressie zijn veelvoorkomende psychische klachten. Bij sociale klachten moet je denken aan minder contact met vrienden, of bijvoorbeeld niet meer naar muziek- of sportclub kunnen. Het goede nieuws is dat er ook aan psychische en sociale klachten iets te doen is. In dit artikel 10 tips om de draad (weer) op te pakken.

Onze vaste columniste Hanneke Hulst knipte van de zomer een draad door. Nou ja, niet helemaal. Hanneke nam weliswaar afscheid van het VUmc waar zij twintig jaar studeerde en werkte, maar niet van het werk wat zij daar deed. Sinds 1 september is Hanneke hoogleraar in Leiden, waar zij haar onderzoek naar MS en cognitie voortzet, en ook blijft samenwerken met de collega’s van het MS Centrum Amsterdam. Haar column heeft dan ook als titel ‘Afscheid nemen bestaat niet’.

Lees verder via de Inhoudsopgave

Veel leesplezier, Ellemieke de Wolf
Hoofdredacteur MSzien

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.