Sarah Kingma eerste winnares Nora Holtrust MSweb Prijs

‘Ik wil dat MS’ers op hun eigen troon gaan zitten’

Sarah Kingma (37) heeft de Nora Holtrust MSweb Prijs 2021 gewonnen, een nieuwe jaarlijks uit te reiken publieksprijs. Sarah zet zich in om mensen met MS op een positieve manier onder de aandacht te brengen en hen te inspireren op te komen voor hun eigen zaak. Haar nieuwe missie: mensen met een beperking helpen aan mooie, modieuze medische hulpmiddelen.

Door: Marieke Oosterom

Sarah Kingma
Sarah Kingma

Sarah, de ondernemende MS patiënte uit Emmen, startte drie jaar geleden haar vlogserie ‘De doldwaze MS-avonturen van Saarki’ waarin ze rauw, eerlijk en vol humor deelt hoe haar leven met progressieve MS eruit ziet. Ruim duizend volgers keken mee hoe Sarah zich inzette om in 2019 in Rusland stamceltherapie (HSCT) te ondergaan. De therapie sloeg aan en Sarah’s gezondheid ging met sprongen vooruit.

Haar nieuwverworven energie zet Sarah nu in om mensen met een beperking te inspireren het beste leven te leiden dat voor hen mogelijk is. Met haar initiatief Panty Pushers verkoopt ze panty’s om bewustheid te creëren voor vrouwen met een beperking. De opbrengst investeert ze in een webshop voor mooie, modieuze en slimme hulpmiddelen gericht op jonge mensen met een fysieke uitdaging. Recent ging ze een samenwerking aan met online sexshop Easytoys om aandacht te vestigen op seksualiteit en leven met een beperking.

Je hebt in korte tijd een flinke lijst wapenfeiten achter je naam gezet. Verwachtte je dat je hiermee de Nora Holtrust Prijs zou winnen?
Ik wist dat ik een goede kans maakte toen ik hoorde dat dit een publieksprijs is. Ik heb nou eenmaal een groot netwerk actieve volgers. Eerst voelde ik me daar bezwaard over, gezien de andere genomineerden en het fantastische werk dat zij doen. Maar toen besefte ik dat ik net zo goed keihard heb gewerkt om hier te komen. Ik ben heel trots en dankbaar voor deze mooie erkenning.

Van alle dingen die je de afgelopen jaren voor elkaar hebt gebokst, waar ben je het meest trots op?
Voordat ik begon aan mijn strijd voor stamceltherapie wist nog maar een enkeling wat het was. Inmiddels is er in Nederland geen ontkomen meer aan, vrijwel alle mensen met MS weten dat HSCT bestaat. Ik ben er trots op dat ik heb bijgedragen aan deze bewustwording en dat ik anderen heb geïnspireerd in hun strijd. Ik hoop dat mensen naar mij kijken en denken ‘als deze chick het kan, is het voor mij ook haalbaar’.

Had je dat ook voor ogen toen je aan de vlogserie begon?
Haha, nee niet helemaal. Toen ik begon met vloggen was mijn leven zo beperkt door MS dat ik dit vooral deed om dagen te vullen. Pas later kreeg ik het gevoel dat ik mijn serie voor iets groters moest gebruiken. Kort daarna startte ik de crowdfunding voor Moskou.

Maar dat was niet alleen voor jezelf
Klopt. Ik hoorde over HSCT doordat Annet Witteveen – een andere MS patiënte uit Emmen – zo’n behandeling probeerde te krijgen. Zij was mijn inspiratie. Ik besloot mijn grote netwerk in te zetten voor de crowdfunding van mijn eigen reis en die van Annet. Helaas heeft zij de race tegen MS verloren. Ze is veel in mijn gedachten geweest op de donkere momenten in Moskou, haar herinnering sloeg me er doorheen.

De bekendheid van HSCT is gegroeid maar de behandeling is nog steeds niet beschikbaar in Nederland en wordt niet vergoed. Wat vind je daarvan?
Te gênant voor woorden. Het is onmogelijk dat neurologen mijn verhaal en wat het teweeg heeft gebracht niet hebben gehoord. Ik vind het schofterig dat Nederlandse neurologen zeggen, ‘we willen dit niet en we doen het niet’, en mensen die er toch voor gaan niet verder helpen. Zodra je aan de reis naar HSCT begint, laat je in feite die wereld achter je en ben je op jezelf aangewezen. Ik vind daar wat van.

HSCT is inmiddels een afgesloten hoofdstuk in jouw leven. Word je nog vaak benaderd door MS patiënten hierover?
Dagelijks. Mensen willen info en komen al snel bij mij terecht. Ik sta ze allemaal te woord, maar het vraagt veel energie. Iedereen heeft een groot verhaal en dat is logisch. MS zet je leven volledig op z’n kop. Ik ben bezig met een website waar ik onder andere mijn HSCT ervaringen en kennis wil delen. Dan kunnen ze ten minste ergens terecht.

Toen je was hersteld van HSCT ging je door met actievoeren. Wat is het idee achter Panty Pushers?
Ik wilde iets doen voor vrouwen met een fysieke uitdaging. Ik weet uit ervaring dat zodra je iets mankeert aan je lichaam, je niet altijd als volledige vrouw wordt erkend. MS was een deel van mij, maar nooit alles. Dat wordt niet overal zo gezien en dat schaadt je gevoel van eigenwaarde.

Elke vrouw heeft het recht om sexy en aantrekkelijk te zijn. Panty Pushers verkoopt panty’s die alle vrouwen daaraan herinneren. De opbrengst gebruiken we voor een webwinkel voor hulpmiddelen die goed zijn, maar daarnaast ook mooi, hip en sexy. Denk bijvoorbeeld aan de Alinker loopfiets of mooie sweaters met een subtiele opening in de mouw zodat er een infuus doorheen kan.

Je kent misschien het beeld van actrice Selma Blair met haar wandelstok op de rode loper? Dat soort van sexy empowerment wil ik bereikbaar maken. Daarom ging ik ook een samenwerking aan met Easytoys. We hebben een serie gemaakt over seksualiteit en beperkingen. Mensen moeten weten dat er nog heel veel kan met een beperking. Dat dit niet betekent dat je geen seks meer kunt of mag hebben.

Je vriend Pim speelt ook een belangrijke rol in jouw reis
Hij is al 20 jaar mijn vriend en we waren begin 20 toen ik de diagnose MS kreeg. We zijn samen ziek geworden, zo zien wij het. Hij is mijn steun en toeverlaat. Hij heeft altijd mijn hand vastgehouden door alle zware, lelijke tijden. Tijdens de HSCT maar ook de tijd daarvoor toen het heel slecht met me ging. Als je zo iemand naast je hebt staan, dan voel je je zo gezegend. Zonder hem had ik dit nooit allemaal kunnen doen. Eigenlijk had Pim deze prijs moeten krijgen.

Welke boodschap zou je alle mensen met MS mee willen geven?
Omarm jezelf zoals je bent. Het is oké. Als je gek loopt, niet uit je woorden komt, alle dagen moe bent, een stoma hebt… Je bent er niet minder door en je kunt dingen die je nooit voor mogelijk had gehouden. Wees trots op wat je doet.

Maar ook: ga halen waar je recht op hebt. Of dat nou de medicatie is die je wil of juist geen medicatie. Het is jouw lijf, jij bepaalt. Ga zelf op je troon zitten. Laat je adviseren, maar jíj bepaalt hoe we dit spel spelen.

Over de Nora Holtrust MSweb Prijs

De Nora Holtrust MSweb Prijs is in het leven geroepen ter nagedachtenis van de in 2020 overleden Nora Holtrust. Nora was de bedenker en drijvende kracht achter MSweb, de eerste Nederlandse website die mensen met MS van informatie voorziet en in contact brengt met lotgenoten.

De Nora Holtrust Prijs wordt toegekend aan iemand die zich het afgelopen jaar bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor mensen met Multiple Sclerose (MS). De genomineerden van deze eerste editie waren Marielle Hak, Hanneke Hulst, Sarah Kingma, Bram Platel en Fiona Sie.

>> Terug naar de Inhoudsopgave MSzien 2021-2

Winnaar van de Nora Holtrust MSweb Prijs: Sarah Kingma

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.