Van de redactie

Het is de avond van 16 februari. De organisatie van MSMS, een congres voor MS-zorgverleners, organiseert een webinar over Covid-19 en MS. Biomedisch technoloog én MS-patiënt Bram Platel is gevraagd in het panel van deskundigen.

Belangrijk, vindt Bram, maar waar het in Nederland avond is, is het in Brams woonplaats Manilla op de Filippijnen midden in de nacht. Na deze nachtelijke sessie, waarin veel discussie was over onzekerheden en theoretische kansen op een mindere werking van vaccins, is Brams accu zo goed als leeg. Gelukkig weet Bram dankzij zijn personal fitnesstrainer hoe hij zijn energiebalans weer kan herstellen.

Ook fysiotherapeut en MS-coach Joanna Venderbos weet inmiddels hoe zij haar energiebalans moet bewaken. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Na haar diagnose in 2014 ging ze alleen maar nog meer knallen, alles doen, vooral met de kinderen omdat dit later misschien niet meer zou kunnen. Drie jaar na haar diagnose MS kreeg Joanna met een burnout en zat een jaar thuis.

Nu weet ze dat het oké is als je een ‘klotedag’ hebt, en dat je niet faalt als je hulp zoekt. Haar ervaring zet zij sindsdien in als MS-coach voor MS Vereniging Nederland en binnenkort ook bij het nieuwe MS-expertisecentrum Upendo.

Onze vaste columniste Hanneke Hulst sprak laatst een collega die zich prima voelde bij de coronamaatregelen. ‘Ik moet er niet aan denken om terug te gaan naar hoe het was’, sprak deze collega. Hanneke hoorde het met verbazing aan. Hoe kan mijn collega zich in deze coronatijd goed voelen, terwijl ik elke ochtend op zoek moet naar motivatie, dacht Hanneke. Haar verklaring: dit moet wel verschil in karakter zijn. Eigenlijk net zoals bij MS: ook hier zien we grote verschillen tussen mensen.

Redacteuren Marijn en Marieke slaan zich ook op geheel eigen wijze door de lockdown heen. Marijn als alleenstaande in Amsterdam die sinds maart 2020 naast zijn ouders nauwelijks meer iemand in levende lijve heeft gezien. En Marieke die met haar man en twee kinderen in het huis van haar schoonouders woont. En ook nog een pup in huis nam. Marieke en Marijn geven elk vijf tips om de laatste loodjes van de lockdown te verlichten.

Tot slot in deze editie een verslag van het webinar over spasticiteit dat revalidatiearts Vincent de Groot eind vorig jaar voor de MS Vereniging hield. Vincent de Groot ging uitgebreid in op de behandelmogelijkheden van spasticiteit. Die vallen globaal gezien uiteen in onomkeerbare behandelingen (veelal operaties) en omkeerbare behandelingen zoals verschillende soorten medicijnen.

Veel leesplezier,
Ellemieke de Wolf
Hoofdredacteur MSzien

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.