Van de redactie

Werken met MS op een corona-afdeling

Hoe actueel de corona-afdeling in haar revalidatiecentrum zou worden, konden wij niet bevroeden toen wij begin deze maand Biny Vos interviewden. Biny moest in maart van dit jaar in no-time met haar collega’s een speciale Covid-afdeling inrichten.

Overprikkeling, een vervelnde MS klachtOp het moment van het interview was deze afdeling alweer een paar maanden gesloten, maar deze week mailde Biny ons dat de afdeling toch weer wordt heropend. Spannende tijden voor Biny, die sinds 14 jaar MS heeft. ‘Juist omdat ik zo dicht bij het vuur zit, ben ik me bewust van de risico’s’, aldus Biny.

Corona speelde uiteraard nog geen enkele rol in het leven van politica Wijnie Jabaaij, beter bekend als ‘de moeder van’ schrijver Ronald Giphart. Wijnie Jabaaij stapte 25 jaar geleden vanwege een zeer progressieve vorm van MS uit het leven. Reden voor haar zoon Ronald Giphart om een boekje aan haar leven en ideeën te wijden. Wijnie Jabaaij was politica, overtuigd feministe en kwam op voor de zwakkeren in de samenleving. We interviewden Giphart over dit eerbetoon aan zijn moeder.

Over eerbetonen gesproken… Onze redacteur Raymond Timmermans werkte bijna 25 jaar samen met de onlangs overleden oprichtster van MSweb Nora Holtrust. Zij schreven samen aan MenSen, het ledenblad van MS Vereniging Nederland, en later aan MSzien. ‘Ze schreef niet zomaar korte berichtjes, maar grondige artikelen, geënt op een door de redactie samengesteld jaarplan waarin nauwkeurig was aangegeven hoeveel aandacht te schenken aan welke met MS samenhangende onderwerpen’, schrijft Raymond Timmermans in deze biografie over Nora waarin hij ook aandacht besteed aan haar rol als jurist en waakhond van vrouwenrechten.

Verder in deze editie van MSzien een artikel over overprikkeling. Een minder zichtbare maar daarom niet minder voorkomende klacht bij mensen met MS. Overprikkeling kan leiden tot onder meer cognitieproblemen, onrust en irritatie, en zelfs angst. Wat je kunt doen om overprikkeling tegen te gaan, en hoe je ermee om kunt gaan lees je in dit artikel met tips en adviezen. En wist je dat er speciale prikkelarme theatervoorstellingen en museumopenstellingen zijn?

Behalve overprikkeling kunnen ook blaas- en darmproblemen een reden zijn om niet uit te gaan. Daarover vertelt uroloog dr. Bertil Blok; ruim de helft van de mensen met MS heeft blaasklachten. Maar gelukkig zijn er heel veel mogelijkheden om de blaasfunctie te versterken en daarmee ook de stoelgang en seks te verbeteren. Het gekke is dat noch patiënten, noch artsen hierover praten in de spreekkamer. Zijn advies: verdiep je in wat voor jou het beste is en zoek de arts die jou kan geven wat je nodig hebt.

Onze redacteur Marijn deed dat op een ander vlak: hij had iets nodig om zich voort te bewegen omdat hij niet langer dan een kwartier kan lopen. Maar een rolstoel of scootmobiel past niet bij hem, vindt hij. Op een beurs zag hij de balansrolstoel. Die moest hij hebben! Enkele proefritten en wat administratieve romslomp later is hij er: de Bi-Go. Je leest het in het relaas van Marijn (en kijk vooral ook de filmpjes!).

Wie de afgelopen tijd ook aan het balanceren is geweest, is onze columniste Hanneke Hulst. Naast haar werk als neurowetenschapper volgde zij de afgelopen twee jaar een master Filosofie, bio-ethiek en gezondheid. Daarvoor moest zij wel behoorlijk balanceren tussen werk en privé, maar gelukkig betaalde zich haar harde werken uit in de vorm van een diploma. Met dat diploma op zak hoopt zij mensen met MS nog beter te kunnen helpen.

Veel leesplezier,
Ellemieke de Wolf
Hoofdredacteur MSzien

 


Je kunt deze MSzien hier nu ook als eBook (*.epub) downloaden.
Dit is een service die we je vooralsnog eenmalig kunnen aanbieden.
Een PDF van deze en alle andere MSzien uitgaven vind je in het archief.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *