Uroloog Bertil Blok: “Verdiep je zélf in wat voor jou het beste is”

Ruim de helft van de mensen met MS heeft blaasklachten. Veel patiënten weten niet dat er heel veel mogelijkheden zijn om de blaasfunctie te versterken, en dat daarmee ook eventuele problemen met de stoelgang of seksuele problematiek verbeterd kunnen worden. Sterker nog: ook veel behandelend artsen besteden hier weinig aandacht aan.

Door: Karen

Dr. Bertil F.M. Blok - Medisch Coördinator Urologie
Dr. Bertil F.M. Blok – Medisch Coördinator Urologie

Zaken als darmfunctie en seksuele problemen worden vaak helemaal niet besproken in de spreekkamer. Niet door de uroloog en zelfs niet door de neuroloog of huisarts.

Bertil Blok, uroloog in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is een van de uitzonderingen. “Zowel patiënt als behandelend arts moet zich meer bewust zijn van de complexiteit én de mogelijkheden. De patiënt zou zelf meer de regie moeten voeren; de arts moet vaker buiten het eigen domein kijken voor de beste individueel ingezette behandeling.”

Blok werkt vijftien jaar als uroloog en heeft in zijn loopbaan tot nu toe gemerkt dat artsen niet altijd kijken naar wat voor de individuele patiënt met zijn klachten het belangrijkst is. “Je kunt er niet zonder meer van uitgaan dat de uroloog, ook al is hij of zij specialist, voor iemand met MS de allerbeste behandeling adviseert.”

Dat komt misschien omdat hij of zij weinig ervaring heeft met MS, maar ook omdat de focus bij de meeste urologen ligt op prostaatklachten en oncologische behandeling. MS staat dan niet hoog op de prioriteitenlijst. Blok’s advies aan mensen met MS is: “Lees je in, verdiep je zélf in wat voor jou het beste is. Houd de ontwikkelingen in de gaten en zoek de arts die jou kan geven wat jij nodig hebt.”

Integrale benadering

De zenuwen die het functioneren van de blaas aansturen zijn ook vaak betrokken bij de darmfunctie, vooral de endeldarm, en de genitale functies. Hierdoor komt het voor dat bij aantasting van de blaasfunctie ook stoelgang- en seksuele problemen ontstaan. Alleen een integrale benadering zal de patiënt helpen om zo een zo goed mogelijke situatie te creëren.

Blok merkt dat mensen met MS en ook behandelaars zich niet voldoende bewust zijn van het verband. Bij behandeling van obstipatie bijvoorbeeld wordt een aanzienlijk deel (zo’n 30%) van de urineweginfecties bij MS-patiënten voorkomen. Dat is winst die onvoldoende gehaald wordt.

In Bertil Bloks praktijk komen veel mensen met MS. In het eerste gesprek stelt hij een flink aantal vragen waardoor hij de hulpvraag van de patiënt scherp krijgt, waarna aanvullend onderzoek en advies volgt. De behandeling varieert en Blok verwijst zo nodig door naar andere specialisten voor opvolging. Dat kan een uroloog zijn in een ander ziekenhuis, een maag-, darm-, leverspecialist (MDL) of bijvoorbeeld een gynaecoloog of seksuoloog.

Mensen praten in het algemeen niet makkelijk over genitale of seksuele problemen, terwijl die zeker ook invloed hebben op de kwaliteit van leven. Als je als arts dit soort onderwerpen niet aansnijdt, kan dat de therapie negatief beïnvloeden.

Blok: “Als iemand negatieve ervaringen heeft op seksueel gebied zal een onderzoek of behandeling in het urogenitale stelsel moeizamer verlopen. De patiënt ervaart angst, spanning, die hem of haar ook fysiek zal beïnvloeden. We geven hier aandacht aan en houden er rekening mee. Zo kunnen we betere zorg leveren en kun je de patiënt ook meer controle geven over wat er gebeurt bij urologisch onderzoek.”

Ook darmklachten zijn onderwerp van gesprek in de Rotterdamse praktijk. Urine-incontinentie kan samengaan met fecale incontinentie of verstopping. Door ook deze ervaringen bespreekbaar te maken kan het hele scala aan problemen ‘aan de onderkant’ zo goed mogelijk worden aangepakt wordt, en de negatieve invloed op het dagelijks leven worden beperkt.

De context van de patiënt

Naast een integrale aanpak – samenwerking met andere specialisten, liefst in een vast team – vindt Blok het belangrijk om naar de context van de patiënt te kijken. “De impact van MS op het sociale- en privéleven is enorm: hoe zit de thuissituatie in elkaar, en werk en ontspanning buiten de deur?

Ik kijk altijd naar wat er voor ieder persoon nodig is om de kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk te maken. De persoonlijke situatie speelt daarin een grote rol. Het maakt nogal uit of iemand werkt of niet, of iemands handfunctie goed genoeg is om te katheteriseren, of iemand kinderen of een relatie heeft.”

Rekening houden met de context van de patiënt mondt zo uit in een totaaladvies waarbij de patiënt ook zelf verantwoordelijkheid neemt. Blok: “Het liefst vindt de patiënt zijn of haar eigen manier om hier mee om te gaan. Dan hoeft zo iemand niet meer regelmatig terug te komen. Pas als er weer een echte aanleiding voor is zie ik hem graag terug in de praktijk, en dan zoeken we samen verder. En soms gebeurt het dat iemand het verder regelt met een specialist bij hem in de buurt.”

Nieuwe ontwikkelingen

Cliny catheter voor de man – bron: Creat Medic
Cliny catheter voor de man – bron: Creat Medic

Door zijn ervaring en betrokkenheid bij mensen met MS werkt Blok mee aan het ontwikkelen van innovatieve producten die behandeling vergemakkelijken. Hij is onder andere bezig met een nieuwe ‘blaaspacemaker’, een implantaat waarbij de persoon met een aan-uitknopje zelf kan beslissen wanneer hij plast en stopt met plassen.

Samen met vier promovendi heeft hij een herbruikbare katheter in Europa geïntroduceerd die 4 tot 6 weken lang gebruikt kan worden.

“Wegwerpkatheters veroorzaakt een enorme hoeveelheid afval. Dat stoorde me. Daarnaast geeft het veel patiënten veel meer vrijheid als ze op reis geen extra koffer moeten sjouwen met daarin 30 stuks wegwerpkatheters.”

Pure cath voor de vrouw – bron: Creat Medic
Pure cath voor de vrouw – bron: Creat Medic

De herbruikbare katheter is al in productie genomen en wordt op dit moment in  vier ziekenhuizen in trialverband gebruikt. Hij heeft een CE markering, werkt goed maar is nog niet op de markt verkrijgbaar. Voor meer informatie kun je contact opnemen via b.blok@erasmusmc.nl.

Zelf monitoren

Omdat hij het belangrijk vindt dat patiënten zelf aan de bel trekken als hun situatie verergert heeft Blok met zijn promovendi een vragenlijst ontwikkeld die patiënten zelf kunnen invullen. De lijst gaat in op verschillende aspecten in de functie van de darmen, blaas en seksualiteit.

“Soms kan een ontwikkeling er zo insluipen dat mensen niet door hebben dat hun bewegingsvrijheid in de laatste jaren ongemerkt toch is afgenomen. Door de lijst vandaag in te vullen, en over een jaar weer, kun je zelf zien hoe je er voor staat.” Het gebruiken van de vragenlijst helpt bij de bewustwording van de progressie van je ziekte. Problemen kunnen vaak worden opgelost. En soms is de MS jaren stabiel, dat is ook fijn om te weten.”

Tip van de redactie! Blok stelt de vragenlijsten kosteloos beschikbaar via MS Vereniging Nederland. Ze zijn anoniem en geven een goed inzicht in je situatie. Neem de (door jou ingevulde) vragenlijsten mee naar je behandelend arts, en kijk samen naar de uitkomst.

Over dr. B.F.M. (Bertil) Blok
– Uroloog
– Specialisme: Functionele en reconstructieve urologie; Neuro-urologie
Erasmus Medisch Centrum:
– Universitair Hoofddocent
– Voorzitter multidisciplinair Erasmus Bekkenbodemcentrum
Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU):
Voorzitter multidisciplinaire richtlijnen Neurogene Blaas

Deze (externe) berichten vind je misschien ook interessant…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *