Van de redactie

Dag Nora,

Geen idee waar je bent op dit moment. In de cloud van MSweb?

Maar de nieuwe MSzien moet uit en heeft een voorwoord nodig. Een redactioneel zoals jij dat noemde, geënt op het Angelsaksische editorial. Een aankondiging van stukken in het voorliggende nummer. Wat je intussen al vele tientallen malen hebt gedaan.

Nu je dat voor het nieuwe nummer helaas net meer kunt maken, doe ik het voor deze keer maar.

Want zoals je dochter Wendelmoet me mailde: je bent er tussenuit gepiept.

Trouwens voordat we vooruit kijken is dit toch wel het moment om nog even terug te blikken… Puttend uit mijn eerste herinneringen aan jou, nu bijna een kwart eeuw geleden. We schrijven zomer 1997 en je meldt je bij de redactie van MenSen, het lijfblad van MS Vereniging Nederland, een groep vrijwilligers waarvan ik indertijd de hoofdredacteur speelde. Nora.holtrust@tip.nl

Je eerste artikel – als toen gebruikelijk ondertekend met initialen dus in jouw geval NH – verscheen in het augustusnummer van 1997. Onderwerp: Internet als uitdaging, juist voor mensen met MS. Drie pagina’s. De hoofdboodschap ben je sindsdien volledig trouw gebleven. Citaat: “Internet lijkt een geschikt middel voor mensen met een chronische ziekte of handicap om deelname aan allerlei maatschappelijke activiteit te vergroten”. Met als uitsmijter: “Voor interessante MS-websites houd ik mij aanbevolen: nora.holtrust@tip.nl “.

MSweb

Duurde kennelijk te lang want die interessante website heb je uiteindelijk twee jaar later zelf opgezet, samen met je dochter Wendelmoet: MSweb. Eerst onder de vlag van de vereniging, maar zelfstandig verder toen we als redactie van MenSen een conflict kregen met het verenigingsbestuur – vertel ik later nog wel eens. We koppelden daaraan een magazine dat – omdat de vereniging even geen eigen blad had – v/h@mensen.nl heeft geheten. Na een half jaar omgedoopt tot MSzien. Intussen al bezig aan de 19e jaargang. Net als MSweb sinds vijf jaar weer, mede dankzij jou, onder auspiciën van MS Vereniging Nederland.

Schreef je ook veel voor. En redactievergaderingen hadden we steeds vaker gewoon bij jou thuis. Volhardend, doortastend, overtuigd en vooral verbindend. Jou kenmerkende begrippen. Van velen weet ik dat ze mede daarom een diepe buiging voor je willen maken, uit groot respect. En dat doe ik mee, hand in hand met oude bekenden van je als Hanneke Douw, Trudy Mantel en Chris Veraart die toevallig niet bij je uitvaart kunnen zijn, vrijdag 3 juli 2020 in jouw eigen tuin…. .

En dan nu toch maar even over tot de orde van de dag, zoals jij het zou hebben gewild. De inhoud van dit nummer. Waarin we nog geen plaats hebben voor een uitgebreide terugblik op jouw leven, dat hou je tegoed.

Wat we wel hebben is een diepgravend verhaal van Marja Morskieft over wat vroeger werd beschouwd als een variant van MS, maar feitelijk beter apart te rangschikken valt als neuromyelitis optica spectrumziekten (Engels afgekort NMOSD).

Verder een overzichtsartikel van Saskia Saunier naar aanleiding van het op 6 juni door MS Vereniging Nederland gehouden webinar over voeding bij MS. Over vitamines, mineralen, vetzuren enzovoort.

Twee verhalen van Karen van Dalsem. Eén in de serie ‘1000 gezichten van MS’, met daarin een oude bekende: Jennifer. Het ander over de anderhalf jaar geleden opgerichte telefonische vraagbaak die MS-Loket heet: het telefoonnummer 0800-1066 voor alle vragen waar je zo gauw geen antwoord op kunt vinden.

Marijn de Vries besteedt aandacht aan de Hip Flexion Assist Device (HFAD), een bijzonder hulpmiddel voor mensen met een loopprobleem.

En tenslotte hebben we nog, als die tenminste op tijd binnenkomt, een column van Hanneke Hulst.

Veel leesplezier,
Raymond Timmermans namens
Nora Holtrust, tot 26 juni 2020 Hoofdredacteur MSweb

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Ik ben onder de indruk van dit bericht…zo lang ,zo hevig deze zenuwslopende ziekte…
    En het is blijkbaar een door zetster geweest .die blijkbaar niet van opgeven wist.
    Sterkte alle liefhebbende van haar.!
    Veel sterkte hoor…!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.