Redactioneel

Man-vrouwverhouding bij MS richting 1:3

Op het moment dat de MSzien redactie bij elkaar kwam om de inhoud van dit nummer te bespreken, was ‘corona’ absoluut nog niet in beeld. Misschien dat sommigen van ons iets hadden gehoord over ‘een virus in het Verre Oosten’ maar een virus dat we elk moment in Nederland konden verwachten? Nee, dat niet. Het speelde zich nog af in Verweggistan.

Jaarthema Lifestyleen MSInmiddels worden we zo ongeveer geregeerd door ‘Het Virus’ en vind je over het COVID-19 virus een artikel terug in dit nummer. De nieuwe hoofdredacteur van MSzien, Ellemieke de Wolf, begint deze uitgave met “Het corona-virus houdt Nederland in zijn greep”.

Dat geldt natuurlijk voor de gehele bevolking, niet alleen voor mensen met MS. Maar veel mensen met MS behoren natuurlijk wel tot de kwetsbare groep, dus dat zij angstig zijn, is begrijpelijk. Het heeft bijvoorbeeld ook tot gevolg dat de ‘MS-telefoon’ momenteel veel vaker wordt gebeld dan gebruikelijk.

Een ander nieuw gegeven is, dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat er niet twéé keer zoveel vrouwen met MS zijn dan mannen, maar bijna drie keer. Dat geldt  zeker voor West-Europa en Noord-Amerika. Die verhouding is recent zowel gebleken in Groot-Brittannië, Scandinavië, Zwitserland, de Verenigde Staten als Canada. En er zijn aanwijzingen dat dit intussen ook in Nederland valt waar te nemen.

Het corona-virus komt trouwens ook voorbij in de – als altijd – mooie column van Hanneke Hulst. “In deze gekke tijden probeer ik de filosofie van mijn moeder aan te houden: dag voor dag bekijken wat er mogelijk is en flexibel zijn op dagen dat het niet lijkt te lukken”.

Verder nog een artikel over het interessante besluit om het bestuur van MS Vereniging Nederland uit te breiden met een ‘jong bestuurslid´. Het eerste ‘jonge bestuurslid’, Nicole Donal, is inmiddels benoemd. In het kader van het jaarthema ´leefstijl´ vind je in dit nummer ook een artikel met tien tips om je MS-symptomen positief te beïnvloeden.

En een recensie van het boek van Henk Kniep, ‘Lichtpuntjes. Leven met MS.’ Laten we hopen dat er toch ook in deze corona-periode snel weer enkele lichtpuntjes te zien zijn.

Veel leesplezier,
Nora Holtrust
Hoofdredacteur MSweb

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.