skip to Main Content

Overprikkeling, een vervelnde MS klachtWat je in deze MSzien kunt lezen? Een column van Hanneke Hulst: ‘Balans’. En het eerste artikel in de nieuwe reeks ‘Werken met MS’. Uroloog Blok over blaasklachten. Auteur Ronald Giphart over het leven van zijn moeder. Marijn over zijn balansrolstoel en lees over overprikkeling.

Verdrietig nieuws deze keer. Ons boegbeeld Nora Holtrust is overleden. Het is nog geen tijd om terug te kijken op alles wat zij ons heeft nagelaten. Dat komt later. In deze  MSzien interessante informatie over voeding, de Hip Flexion Assist bij loopproblemen, het MS-loket en NMOSD/MOG aandoeningen.

Jaarthema Lifestyle en MSEn toen was de hele wereld ineens in de ban van het corona-virus. Ook in dit nummer komt het aan bod. Een ander nieuw gegeven is dat er bijna drie keer zoveel vrouwen met MS zijn dan mannen. Lees ook over oogproblemen bij MS, 10 lifestyletips als je MS hebt en een mooie column van hersenwetenschapper Hanneke Hulst.

In deze MSzien allemaal powervrouwen aan het woord. Prof Inge Huitinga vertelt over haar MS onderzoek. Arts-onderzoeker Floor Loonstra over Project Y bij het MS Centrum. Hersenwetenschapper Hanneke Hulst schrijft over cognitie. En in de reeks 1000 gezichten ook een powervrouw die na haar diagnose MS toch weer klimt!

Bewegen doen velen zonder erbij na te denken, maar ook bij velen is het de gesteldheid van die dag, die de beweeglijkheid bepaald. Ook bij mensen met MS. Vandaar dat we het erg toepasselijk vonden om ons jaarlijkse themanummer in het licht van Beweging te zetten.

Het virtuele tijdschrift MSzien verschijnt vier keer per jaar. Na verschijning maakt de redactie een PDF bestand van het hele nummer. Op die manier kun je oude nummers nog eens nalezen. Voordeel van een PDF bestand is dat je het magazine off-line kunt lezen en gemakkelijk in één keer kunt printen.

Back To Top