
Italiaanse wetenschappers verwijzen in hun onderzoek naar een aantal factoren in verband met zwangerschap die van belang zijn voor vrouwen met MS. Zwangerschap wordt voor vrouwen met MS in het algemeen niet als riskant beschouwd. Toch zijn er in verband met het bepalen van de juiste therapie wel enkele factoren waarmee rekening moet worden gehouden.
Tijdens de zwangerschap, en met name in de laatste drie maanden van de zwangerschapsperiode, treedt een vermindering van het aantal schubs op, weer gevolgd door een sterke stijging van het percentage schubs in de loop van de eerste maanden na de bevalling.
Resultaten van retrospectief onderzoek over een periode van tien jaar bij zwangere vrouwen zowel met als zonder MS wijzen uit dat zwangerschap geen aanwijsbare negatieve uitwerking heeft op het ziekteverloop op lange termijn of op de verergering van de invaliditeit. Ook heeft MS geen aantoonbare invloed op de zwangerschap of de ontwikkeling van de vrucht.
Ziekte beïnvloedende behandelingen (DMT(Disease Modifying Therapies) = Ziekte Modulerende Medicatie Meer...) kunnen allen een schadelijk effect op vruchtbaarheid en zwangerschap hebben, maar het risico verschilt naargelang de werkzame stoffen in de medicijnen.
Er is onder artsen enig draagvlak voor het voortzetten van het gebruik van Interferon beta en glatirameer acetaat (Copaxone) tijdens de zwangerschapsperiode om het risico op schubs te beperken.
Verder kan het gebruik van ziekte beïnvloedende medicijnen beter worden vermeden wanneer borstvoeding wordt gegeven. Het is noodzakelijk om informatie over veiligheid van medicijnen nauwgezet te beoordelen bij het begeleiden van vrouwen met MS die zwanger zijn of zwanger willen worden.
Belangrijk is ook dat arts en patiënte goed overleggen welke besluiten er worden genomen en dat de aanpak voor iedere vrouw met MS afzonderlijk wordt bepaald op basis van haar individuele situatie. De conclusie van de wetenschappers is dat zwangerschap bij vrouwen met MS geen problemen hoeft op te leveren mits op een aantal zaken goed wordt gelet.
Bron: Pozzilli C, Pugliatti M., Department of Neurology and Psychiatry, Sapienza University, Rome, Department of Biomedical and Specialty Surgical Sciences, University of Ferrara, Italy.
© 2015 The Author(s) European Journal of Neurology © 2015 EAN
Eur J Neurol. 2015 Oct;22 Suppl 2:34-9. doi: 10.1111/ene.12797.
Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26374512