Vrouwen hebben tot drie keer meer kans om MS te krijgen dan mannen. De meeste MS symptomen verschillen niet tussen mannen en vrouwen maar er zijn wel enkele specifieke MS klachten die alleen bij vrouwen voorkomen.

Deze drie soorten MS-klachten, die alleen bij vrouwen voorkomen zijn:

  1. Jonge vrouwMenstruele problemen
  2. Zwangerschaps-gerelateerde klachten
  3. Problemen met de overgang

Menstruele problemen

Onderzoek heeft aangetoond dat sommige vrouwen meer last hebben van hun MS-klachten tijdens hun menstruatie. Mogelijk heeft dit te maken met een afname van hun oestrogeenniveau tijdens deze periode.

De symptomen die toenemen zijn krachtverlies, duizeligheid, depressie en vermoeidheid.

Zwangerschaps-gerelateerde klachten

Goed nieuws voor vrouwen met MS: onderzoek heeft aangetoond dat MS geen effect heeft op je vruchtbaarheid. Dit betekent dus dat vrouwen zich niet door de MS tegen hoeven te laten houden, om zwanger te worden en te bevallen van een gezond kind.

En nog beter nieuws: voor de meeste vrouwen stabiliseren de MS-klachten zich of ze verminderen zelfs, vooral tijdens het tweede en derde trimester. Echter, na de bevalling komen de klachten vaak weer terug.

Overgang

Er is onderzoek dat laat zien dat bij sommige vrouwen de MS klachten verslechteren na de overgang. Net als bij ongesteldheid kan dit te maken hebben met een afname van het oestrogeenniveau.

Er zijn onderzoeken die laten zien dat hormoonvervangingstherapie (HRT) ervoor kan zorgen dat de klachten afnemen bij deze vrouwen.

Echter, HRT is ook gerelateerd aan een verhoogd risico op borstkanker en hartziekten. Daarom is het belangrijk om af te stemmen met je behandelend arts, als je overweegt om HRT in te zetten voor je toegenomen klachten na de overgang.

Bron: www.healthline.com/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *