Tysabri geeft milde afwijkingen bij baby’s

Baby’s van moeders die de laatste maanden van hun zwangerschap behandeld zijn met Tysabri kunnen lichte afwijkingen in hun bloed hebben. Een kinderarts zou direct na de bevalling bloedonderzoek moeten doen bij de baby.

Vrouwen met MS die zwanger willen worden en Tysabri gebruiken krijgen altijd het advies te stoppen met het medicijn. Onderzoek met dieren suggereert namelijk dat Tysabri de vruchtbaarheid kan verminderen en een nadelige invloed op de foetus kan hebben.

Maar als de vrouw een ernstige schub krijgt na het staken van de behandeling en andere medicijnen onvoldoende helpen is het soms de beste keus om de therapie te hervatten.

Duitse onderzoekers wilden daarom weten wat de consequentie hiervan is voor de baby. Ze bestudeerden 13 baby’s van 12 vrouwen die de laatste drie maanden van hun zwangerschap met Tysabri behandeld waren. In deze maanden kunnen antilichamen, zoals Tysabri door de navelstreng bij de foetus komen en is er dus het meeste kans op een negatief effect.

Tien van de 13 baby’s hadden lichte afwijkingen in hun bloed. De meest voorkomende waren bloedarmoede (8 baby’s) en een te laag gehalte bloedplaatjes (6 baby’s). De meeste baby’s herstelden binnen 4 maanden hiervan en geen van hen had een speciale behandeling nodig. De wetenschappers gingen bij 5 moeder-kindparen na of er Tysabri in de navelstreng en in de baby zat. Dat was in alle gevallen zo.

“Tysabri in de laatste maanden van de zwangerschap moet vermeden worden, tenzij de moeder het echt nodig heeft”, meent hoofdonderzoeker dr. Hellwig. “In dat geval bevelen we aan dat er een kinderarts bereikbaar is tijdens de bevalling. Die kan direct erna bloedonderzoek doen bij de baby”.

Bron: Haghikia A, Langer-Gould A, Rellensmann G, Schneider H, Tenenbaum T, Elia-Hamp B, Menck S, Zimmermann J, Herbstritt S, Pharm D, Marziniak M, Kümpfel T, Meinl I, PLavina T, Gold R, Hellwig K – Diverse universiteiten in Duitsland.

JAMA Neurology, 2014 May 12. [Epub ahaed of print]

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=24821217