Vrouwen met een actieve MS voor en tijdens de zwangerschap hebben een verhoogd risico op schubs en een grotere mate van invaliditeit na de zwangerschap.

Italiaanse onderzoekers hebben gedurende een periode van zes jaar 350 zwangerschappen gevolgd bij vrouwen met MS. Het doel hiervan was het risico op schubs, progressie van invaliditeit en de rol van ziekte remmende medicijnen gedurende het jaar na de zwangerschap te onderzoeken.

Van alle gevolgde vrouwen had 42,3% tenminste één terugval in de eerste twaalf maanden na de zwangerschap. Onderzoekers zien een verband tussen een EDSS ≥2.0 op het moment van bevruchting en een groter aantal schubs voor en tijdens de zwangerschap enerzijds en een verhoogd risico op schubs na de bevalling anderzijds. Het hervatten van ziekte remmende medicatie na de bevalling vermindert het risico op schubs marginaal.

Hieruit concluderen de onderzoekers dat er een verhoogd risico is op schubs na de bevalling en een verhoogd mate van invaliditeit bij vrouwen met een hogere ziekteactiviteit voor en tijdens de zwangerschap. Toch adviseren zij vrouwen met een verhoogde ziekte activiteit kort na de zwangerschap weer te beginnen met remmende medicatie, omdat dit mogelijk helpt het aantal schubs te verminderen.

Bron: Portaccio E, Ghezzi A, Hakiki B, Sturchio A, Martinelli V, Moiola L, Patti F, Mancardi GL, Solaro C, Tola MR, Pozzilli C, De Giglio L, Totaro R, Lugaresi A, De Luca G, Paolicelli D, Marrosu MG, Comi G, Trojano M, Amato MP; Department of NEUROFARBA, University of Florence, , Florence, Italy. for the MS Study Group of the Italian Neurological Society.

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24403285