Schubs bij zwangeren na stoppen Tysabri

Een recente Duitse studie toont aan dat ongeveer 1 op 10 vrouwen die stopt met natalizumab (Tysabri), in kader van zwangerschap, een ernstige schub met daarmee gerelateerde beperkingen krijgt binnen het jaar na bevalling.

Schubs bij zwangeren na stoppen TysabriHet doel van deze studie was om het verband tussen het stoppen met natalizumab, voor of tijdens de zwangerschap, na te gaan ten opzichte van het risico op een ernstige schub en de daarmee gerelateerde beperking.

Het onderzoek

In deze Duitse studie keken de onderzoekers (achteraf) naar de gegevens van 255 vrouwen die stopten met natalizumab binnen de 2 jaar voor zwangerschap of tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. De uitkomst van deze studie was het doormaken van een schub. Een schub werd gedefinieerd als een schub met minimaal een stijging van 2 punten op de EDSS score of als er een schub plaatsvond met nieuwe of verergering van de beperking.

De resultaten

De onderzoekers bekeken de gegevens van 274 zwangerschappen waarbij natalizumab gestopt werd voor de zwangerschap bij 85 en tijdens het eerste trimester bij 189 zwangerschappen. Schubs tijdens zwangerschap of tijdens het eerste jaar na bevalling kwamen regelmatig voor.

Tijdens zwangerschap of tijdens het eerste jaar na bevalling werd een schub gemeld bij 183 zwangerschappen waarvan 44 schubs ernstig waren en bij 3 zwangerschappen was deze schub mogelijk levensbedreigend. De meeste schubs vonden plaats tijdens het tweede trimester van de zwangerschap of tijdens de eerste 3 maanden na bevalling.

Bij 1 op 10 zwangerschappen werd, 1 jaar na bevalling, een significante schub-gerelateerde beperking genoteerd. Borstvoeding geven of het opnieuw opstarten met natalizumab binnen de 4 weken na bevalling zorgden niet voor lager risico op een schub tijdens de eerste 6 maanden na bevalling. Echter het aantal schubs gedurende 12 maanden na de bevalling was lager als de natalizumab opnieuw was gestart in de eerste 4 weken na de geboorte.

Conclusie

Gezien 10% van de vrouwen, 1 jaar na bevalling, nog steeds ernstig last heeft van een schub-gerelateerde beperking wordt deze informatie het beste besproken met vrouwen die zwanger willen worden en natalizumab gebruiken. Zo kan er een afweging gemaakt worden om het hoge risico van een schub-gerelateerde beperking na stoppen van natalizumab te nemen tegenover het deels onzekere risico van het voortzetten van natalizumab tijdens de zwangerschap of het veranderen van medicatie.

Bron: Kerstin Hellwig et al.; Bochum, Germany JAMA Network Open 2022 Jan 4

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35072719/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.