MS, borstvoeding en schubs na de geboorte

Duits onderzoek toont aan dat het geven van borstvoeding een vrij effectieve behandeling van multiple sclerose is met een natuurlijke einddatum.

Dit onderzoek toont ook aan dat vrouwen met multiple sclerose die alleen borstvoeding willen geven, voldoende hulp en ondersteuning zouden moeten krijgen om dat te doen omdat er absoluut geen verhoogde kans bestaat op schubs in relatie tot borstvoeding.

Vrouwen met MS ervaren een verhoogd risico op een schub na de bevalling. Het effect van borstvoeding en borstvoeding met bijvoeding hierop is nader onderzocht.

In de periode van 1 januari 2008 tot 30 juni 2012 deden 201 zwangere vrouwen met multiple sclerose uit heel Duitsland, die geregistreerd stonden in het Duitse MS- en zwangerschapsregister, mee aan het onderzoek waarbij gedurende 1 jaar na de bevalling een follow-up plaats vond.

Het effect van borstvoeding (zonder bijvoeding) gedurende minstens 2 maanden op de eerste schub na de bevalling is vergeleken met het geven van gedeeltelijke borstvoeding of helemaal geen borstvoeding. Hierbij zijn leeftijd, het optreden van ziektes voor en gedurende de zwangerschap geanalyseerd. De analyses vonden plaats van 30 augustus 2013 tot 25 mei 2015.

Van de 201 vrouwen was meer dan de helft (120) van plan om minstens 2 maanden borstvoeding te geven en 81 vrouwen gaven borstvoeding met bijvoeding of gaven helemaal geen borstvoeding (39 vrouwen). 31 (38,3%) van de 81 vrouwen die niet alleen borstvoeding gaven kregen binnen de eerste 6 maanden na de bevalling een schub terwijl 29 (24,2%) van de 120 vrouwen die minstens 2 maanden borstvoeding gaven binnen 6 maanden na de bevalling een schub kregen.

Het tijdstip waarop na de bevalling een schub optrad en het geven van bijvoeding maakte niet veel verschil bij vrouwen die eerder alleen borstvoeding gaven en bij vrouwen die dat niet deden.

Bron: K.Hellwig, M. Rockhoff, S. Herbstritt, N. Borisow, A. Haghikia, B. Elias-Hamp, S. Menck, R. Gold, A. Langer-Gould,
Department of Neurology, St Josef Hospital, Ruhr-University Bochum, Germany, NeuroCure Clinical Research Center, University Clinic Berlin, Germany, Clinical and Experimental Multiple Sclerosis Research Center, Department of Neurology, Charité Universitätsmedizin Berlin, Germany, private neurologic practice, Hamburg, Germany, neurologic practice, Barsinghausen, Germany, Department of Research & Evaluation, Kaiser Permanente Southern California, Pasadena.
JAMA Neurol. 2015 Aug 31. [Epub ahead of print]

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26322399