Invloed van zwangerschap op MS

Zwangerschappen hebben mogelijk invloed op het ziekteverloop bij vrouwen met multiple sclerose. In een Deens cohort onderzoek werd geen effect gevonden van zwangerschap op toename van beperkingen bij MS op de lange termijn.

Ook al je MS hebt kun je zwanger worden en kinderen krijgenMet behulp van het Deense Multiple Sclerose register zijn vrouwen geïdentificeerd die de diagnose CIS of relapsing-remitting MS hebben gekregen. De vrouwen in deze studie zijn op het moment van diagnose tussen de 18 en 45 jaar oud, hebben dan nog geen zwangerschap doorgemaakt, een EDSS lager dan 4, en zijn minstens 2 jaar gevolgd in de periode van 1 januari 1997 tot 31 december 2018.

Er waren 425 vrouwen die een zwangerschap doormaakten, en 840 vrouwen die geen zwangerschap doormaakten. Er is bij beide groepen vrouwen gekeken hoeveel tijd er verstreek tussen het moment van diagnose en het bereiken van de EDSS score van 4 of 6, en of een zwangerschap daar invloed op heeft. Er was geen duidelijk verschil tussen beide groepen.

De conclusie is dan ook, dat in deze studie geen effect is gevonden van zwangerschap op het verloop van MS op de lange termijn.

Bron: Johanna Balslev Andersen et all The Danish Multiple Sclerosis Registry, Department of Neurology, Copenhagen University Hospital, Rigshospitalet, Glostrup, Denmark. Mult. Scler.2021 Nov 18

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34791952/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.