MS-remmer Copaxone geen probleem voor zuigelingen bij borstvoeding

De MS-remmer Copaxone (stofnaam glitameeracetaat) heeft geen invloed op zuigelingen, als de moeder met MS dit medicijn gebruikt in de voedingsperiode. Daarom is stoppen met dit medicijn niet nodig als de baby borstvoeding krijgt.

Borstvoeding en Copaxone onderzochtDat blijkt uit onderzoek van de Duitse Ruhr universiteit in Bochum. Op de zevende European Academy of Neurology Conference – een online conferentie voor neurologen, gehouden van 19 tot 22 juni 2021 – lichtte dr. Kerstin Hellwig dit resultaat toe. Zij is MS-specialist aan de Ruhr universiteit, die gekoppeld is aan het Bochumse St. Josef-ziekenhuis. Sinds 2006 houdt zij een landelijk MS- en zwangerschapsregister bij met gegevens over intussen meer dan 2000 zwangerschappen van vrouwen met MS.

De onderzoekers vergeleken bij 120 zogende vrouwen de ontwikkeling van hun baby’s. De groep bestond uit 60 vrouwen die Copaxone gebruikten tijdens de borstvoedingsperiode en een controlegroep van 60 vrouwen die dat niet deden. Copaxone (van de farmaceut TEVA) wordt gebruikt als remmer bij Relapsing Remitting MS (RR MS).

Groei

Bij de baby’s werd gekeken naar de groeicurves: gewicht, lengte en schedelomvang. Ook precies de gegevens die in Nederland door het consultatiebureau worden bijgehouden. Daarnaast keken ze naar het antibioticagebruik van de zuigelingen en het aantal ziekenhuisopnames.

De groeicurves waren vrijwel allemaal gelijk in de eerste 18 maanden. Slechts drie kinderen hadden een groeiachterstand en deze kwamen allemaal uit de controlegroep. Ook het aantal ziekenhuisopnames was bij alle kinderen vrijwel gelijk: gemiddeld 0,20 per jaar bij de kinderen van Copaxone-gebruikers en 0,25 bij moeders zonder MS-remmers. Ook werd er in beide groepen evenveel antibiotica aan de kinderen voorgeschreven.

Zwangerschap

Aanvullend bleek dat 86,7% van de vrouwen die Copaxone gebruikten dit ook al tijdens de zwangerschap deden. Van de vrouwen die geen remmers namen tijdens de borstvoeding gebruikten 25% MS-remmers tijdens de zwangerschap, de anderen niet. Dit bevestigt volgens de onderzoekers nog meer dat Copaxone tijdens de zwangerschap en borstvoeding geen probleem oplevert, niet voor de foetus en ook niet voor de baby.

“De voordelen van borstvoeding voor moeder en kind zijn bewezen en goed gedocumenteerd”, claimt Kerstin Hellwig. “Daarom is het belangrijk om te meten of MS-remmers veilig zijn tijdens de voedingsperiode. Dan hoeven moeders met MS niet meer af te zien van borstvoeding of te stoppen met hun medicatie”.

Bronnen: multiplesclerosisnewstoday.com/copaxone-shows-no-signs-adverse-effects-among-breastfeeding-infants/ en
www.atthelimits.org/biographies/kerstin_hellwig/ en
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32434802/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.