Achteruitgang na zwangerschap

Het risico op verergering van invaliditeit op de lange termijn is verhoogd in vrouwen met MS die schubs hadden gedurende het jaar voor conceptie. Daarom is goede medische begeleiding belangrijk voor vrouwen met MS die zwanger willen worden. Vrouwen met MS kunnen het beste proberen zwanger te worden na een periode van stabiele ziekte. Bij recente ziekteactiviteit is het beter om eerst de medicatie te optimaliseren.

De studie

ZwangerschapDe langetermijneffecten van zwangerschap op het ziektebeeld van MS zijn onduidelijk. In deze Italiaanse studie vergeleken onderzoekers het langetermijnrisico op toename van invaliditeit (gemeten met de EDSS-score) na zwangerschap in vrouwen met MS ten opzichte van vrouwen met MS zonder zwangerschap (de controlegroep).

De resultaten

230 vrouwen met zwangerschap en 102 vrouwen zonder zwangerschap namen deel aan het onderzoek en werden gemiddeld 6,5 jaar gevolgd. Gedurende die periode nam de EDSS-score toe in 26,2% van de deelnemers. Zwangerschap was gerelateerd aan achteruitgang in vrouwen die schubs hadden gedurende het jaar voor conceptie. Daarnaast waren een hogere EDSS score, hogere leeftijd, en kortere blootstelling aan medicatie ook risicofactoren voor verergering van MS na zwangerschap.

Bron: Emilio Portaccio, et al. Mult Scler. 2022;28:472-279

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34132146/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *