
MS en zwangerschap kan dit?
Een hele normale en veel voorkomende vraag bij mensen met MS met een kinderwens. Het is dus niet zo gek dat je hierover meer informatie wilt. Je bent gelukkig in je relatie, klaar voor een volgende stap en de kinderwens begint te groeien. Maar dan slaat de twijfel toe. Kan ik wel zwanger raken? Zijn er andere ouders met MS, en hoe doen zij dat dan? Kan ik MS doorgeven aan mijn kinderen?
We proberen je zoveel mogelijk antwoorden te geven op deze vragen zodat jij met de juiste informatie een keuze kan maken!
Zwanger raken?
De kans om zwanger te worden is bij vrouwen met MS niet anders dan bij vrouwen zonder MS. Met andere woorden, MS heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Voor een vrouw met MS komen er natuurlijk wel andere vragen aan bod, want hoe gaat een zwangerschap eigenlijk als je MS hebt?
Het is verstandig om bij een actieve zwangerschapswens een afspraak te maken met de neuroloog en/of MS-verpleegkundige om de diverse aspecten rondom zwangerschap en MS goed te bespreken.
Er is een aantal dingen om even in de gaten te houden:
Gebruik je MS medicatie? Dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met de neuroloog. Kan je deze medicatie gewoon blijven gebruiken tijdens (een deel van) je zwangerschap of zal je moeten stoppen?
Hoe gaat het met je MS? Is deze stabiel of heb je veel klachten? Het wordt aangeraden om ervoor te zorgen dat je zo stabiel mogelijk een zwangerschap in gaat. Voor zover dit te plannen is natuurlijk.
Tijdens de zwangerschap
Veel vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap minder of zelfs geen MS klachten. De kans op een terugval neemt af. Hoe dit precies komt is onbekend, maar de zwangerschap zelf lijkt goed te werken.
De vermoeidheidsklachten die iedere zwangere vrouw wel heeft kunnen wel heftiger zijn wanneer je MS hebt.
Zolang alles goed gaat met de zwangerschap en de MS rustig blijft, is er geen reden tot extra controles. Je kan gewoon naar de verloskundige. Het is wel verstandig om je verloskundige in te lichten over je MS, zodat deze eventueel eerder kan reageren mocht er iets zijn.
Heeft jouw verloskundige nog niet eerder gewerkt met een zwangere MS patiënt, dan kunnen jullie er samen voor kiezen waar je zelf prettig bij voelt. Heb je (genoeg) vertrouwen in de verloskundige en wil je niet naar het ziekenhuis, blijf dan gewoon bij de verloskundige.
Je kan ook vragen of de verloskundige in dit geval een medische verklaring opstelt zodat je de rest van de zwangerschap onder controle zal staan in het ziekenhuis. Let op; dit betekent automatisch dat je ook in het ziekenhuis zal gaan bevallen.
Wat te doen als er toch een terugval optreedt tijdens de zwangerschap?
Een terugval in de zwangerschap kan, als het echt nodig is, behandeld worden met methylprednisolon (Solumedrol ®.)
Het is daarbij wel verstandig dat er altijd overleg plaats vindt met de neuroloog en gynaecoloog. Mocht er sprake zijn van meerdere terugvallen tijdens de zwangerschap dan kan overwogen worden om MS remmende medicatie in de zwangerschap te (her)starten.
Bevallen
Bevallen kan net als bij vrouwen zonder MS op de natuurlijke manier. Het hangt er wel vanaf wat voor zwangerschap je hebt, maar zo vooraf gezien zijn er geen obstakels vanwege de MS. Vermoeidheid, spierzwakte en/of spasticiteit kunnen wel voor een tragere bevalling zorgen, het kan ook zijn dat je hierdoor wat meer hulp nodig hebt.
Na de geboorte
In de eerste maanden na de zwangerschap bestaat er een verhoogde kans op een terugval. Ongeveer drie maanden na de bevalling is de kans op een terugval weer net zo groot als voor de zwangerschap. Waardoor deze verhoogde kans op een terugval in de eerste drie maanden na de bevalling ontstaat is onbekend.
Om die eerste maanden zo goed mogelijk door te komen is het verstandig om na je bevalling goed de rust te nemen. Schakel hulp in van je partner, ouders, schoonouders, familie en vrienden.
Wanneer je een terugval ervaart is het fijn om te weten dat je kleine in goede en vertrouwde handen is. Het is aan te raden bij mensen die kunnen helpen al een fijn en vertrouwd gevoel te hebben voor jezelf maar ook voor je baby.
Er zijn onderzoeken geweest bij het intraveneus toedienen van immunoglobulines na de bevalling, dit zou gunstig kunnen zijn in het voorkomen van een terugval. Meer informatie over het onderzoek lees je hier. msweb.nl/ms-onderzoek/therapeutisch/voorkomen-terugval-bevalling/
Feiten rond MS en zwangerschap:
- MS heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Wel kan het zijn dat een man met MS moeilijker een zaadlozing krijgt;
- Bij één ouder met MS heeft het kind een kans van 1 tot 4 procent op MS. Bij gezonde ouders is dat percentage 0,1;
- Een vader met MS heeft geen negatieve gevolgen voor de zwangerschap;
- MS-remmende medicijnen moeten altijd gestopt worden tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding. Voor symptoombestrijdende medicatie is overleg noodzakelijk;
- Tijdens de zwangerschap zijn er meestal minder terugvallen. Daarentegen is er in het eerste halfjaar na de bevalling 33 procent meer kans op een terugval; ook bij het stoppen van de borstvoeding kan een terugval optreden.
- Op de lange termijn echter hebben zwangerschappen geen invloed op de ernst van de MS;
- De klachten bij een zwangerschap met MS kunnen hetzelfde zijn als bij ‘gezonde’ zwangerschappen: moeheid, blaasproblemen, problemen met bewegen;
- Spierzwakte, spasticiteit en vermoeidheid kunnen voor een tragere bevalling (weeënzwakte) zorgen. Met als gevolg een wat grotere kans op een kunstverlossing;
- Bij een keizersnede is de manier van narcose, algeheel of ruggenprikMet de ruggenprik is mogelijk in sommige gevallen een eerdere definitieve diagnose MS te stellen. De lumbale punctie, zoals de ruggenprik officieel heet, is een oude methode om hersenvocht uit te nemen, teneinde dit nader te bestuderen op bijvoorbeeld eigenschappen van MS. Zie ook lumbaalpunctie. Meer..., niet van invloed op het verloop van MS;
- De baby’s van moeders met MS doen het even goed als baby’s van andere moeders. (hun Apgarscore is even hoog).
Eerder verschenen in MSzien jaargang 8, maart 2009 (1)Zie voor meer informatie over MS en zwangerschap: www.mszorgnederland.nl/over-multiple-sclerose/de-ziekte-ms/ms-en-zwangerschap/
Dit vind je misschien ook interessant...
Foto’s: Martin de Bouter